Početna Kultura Predavanje u Gradskoj biblioteci: Srpski dobrovoljci sa Banije i Korduna i njihovo...

Predavanje u Gradskoj biblioteci: Srpski dobrovoljci sa Banije i Korduna i njihovo naseljavanje u vojvođanske oblasti 1914 – 1941

0

U ponedeljak u 19 sati u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, biće održano predavanje na temu: “Srpski dobrovoljci sa Banije i Korduna i njihovo naseljavanje u vojvođanske oblasti (1914 – 1941)”.

Predavač će biti dr Milan Micić, istoričar, generalni sekretar Matice srpske i predsednik Saveza Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918.

U umetničkom delu programa nastupiće pojci Pevnice pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi u Novom Sadu.

Tema prati ratni put i uzroke masovnog prijavljivanja Srba sa Banije i Korduna, austrougarskih državljana u srpsku vojsku. Uzbudljiva ratna priča srpskih dobrovoljaca dešava se u SAD, Rusiji, na bojištima Dobrudže i Solunskog fronta, u Albanskoj golgoti i na ostrvu Krfu, na Kajmakčalanu, engleskim i francuskim lukama, Italiji, Sibiru, dalekim istočnim morima, u Bizerti u Tunisu.

Po završetku Velikog rata oni kreću iz svojih sela u proces kolonizacije ka tzv. severnim krajevima: Banatu, Bačkoj, Baranji, Sremu i Slavoniji. Tu kuće podižu od temelja na ledini “na četiri koca”…

Izvor: RTV.rs
Foto: You tube ilustracija