Početna Kultura Predstavljanje pesničke zbirke “Sušti” Željke Avrić u čitaonici Gradske biblioteke

Predstavljanje pesničke zbirke “Sušti” Željke Avrić u čitaonici Gradske biblioteke

0

Predstavljanje zbirke “Sušti” Željke Avrić biće održano 25. aprila sa početkom od 19.00 časova u čitaonici Gradske biblioteke (Dunavska 1).

Zbirka “Sušti” nagrađena je godišnjom nagradom Udruženja književnika Republike Srpske, a takođe je ušla u uži izbor za nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja”.

O zbirci će, pored autorke, govoriti Miroslav Aleksić, dok će program uređivati Vesna Živković.

Svojom novom pesničkom zbirkom Željka Avrić potvrđuje ne samo da je potpuno ovladala veštinom potčinjavanja reči pravilima sonetne forme, već i majstorstvom upesmljavanja različitih emotivnih stanja kojima je udahnula toplinu, iako ih je ukomponovala u vrlo zahtevne pesničke modele.

“Sposobnošću da sonetnom formom snažno iskaže umne misli, iscizelirana duševna stanja i vredne poruke, pesnikinja je pokazala nesumnjiv pesnički dar. Zrela poezija, izgrađena poetika, smislene rime, skladnost refleksije i emocija, sve u duhu naslova, osnovne su karakteristike ove zbirke, koja je u motivskom pogledu celovita. Tematike što se tiče, Mleč i So, kako glase naslovi ciklusa, ukazuju na to da se pesnikinja bavi zaista onim što čini suštinu egzistencije”, stoji u obrazloženju Žirija za godišnju nagradu UKRS.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Pixabay