Početna Kultura Predstavljanje porodice Tikmajer – Đurković kao prateći program izložbe “Dnevnici seoba: zapisi...

Predstavljanje porodice Tikmajer – Đurković kao prateći program izložbe “Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama”

0

Danas, 10. oktobra, sa početkom u 19 časova, u galeriji Prometej (Svetozara Miletića 16, Novi Sad) održaće se prateći program izložbe “Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama” u okviru kojeg ćemo predstaviti staru novosadsku porodicu Tikmajer – Đurković.

U programu učestvuju Vladimir Bajić, autor emisije “Graditelji Novog Sada: Anton Tikmajer”, dr Gordana Petković i Valerija Đurković.

O porodici Tikmajer – Đurković

Ne zna se pouzdano kada se ova porodica mađarskog porekla doselila u Novi Sad. Njen najistaknutiji predstavnik Anton Tikmajer (1868–1933) rođen je u ovom gradu i jedan je od najangažovanijih graditelja Novog Sada na prelazu iz 19. u 20. vek. Svojevremeno je bio i predsednik Udruženja zanatlija u Novom Sadu.

Porodičnu kuću u kojoj je bio njegov atelje, ali i skladište građevinskog materijala, sazidao je 1903. u današnjoj ulici Lasla Gala na broju 28. Kuća je u potpunosti bila opremljena u secesijskom stilu. Najviše je angažovan na obnovi građanskih kuća u Dunavskoj i današnjoj Miletićevoj ulici.

Učestvovao je u prvoj fazi graditeljskih radova na zgradi Učiteljskog konvikta, završenoj 1897, što je njegovo najznačajnije graditeljsko delo. U Budisavi je, od 1903. do 1905, sagradio rimokatoličku crkvu.

Autor je projekta zgrade Matičarskog zdanja, kao i više kuća u današnjoj Železničkoj ulici, potom zgrade Streljačkog društva u današnjoj ulici Antona Čehova, kao i niza građanskih kuća. Njegovo najzanimljivije delo svakako je zgrada fotografskog ateljea Stojković, sagrađena u dvorištu palate Svojina (danas Zmaj Jovina 4), izgrađeno 1901, po uzoru na svetske fotografske ateljee tog vremena.

Ulaz je slobodan.

Foto: Promo