Početna Kultura Predstavom “Poetesa” počeo jubilarni “Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima

Predstavom “Poetesa” počeo jubilarni “Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima

0

Jubilarni 10. pozorišni festival “Novi tvrđava teatar” održava se od 25. do 30. avgusta ove godine, tradicionalno u Vili Stanković u Čortanovcima.

Pred festivalskom publikom naći će se pet takmičarskih predstava iz Novog Sada, Subotice, Beograda i Pule, kao i jedna predstava u čast nagrađenih koja se igra poslednji dan.

Kako je rekla selektorka festivala Vida Ognjenović, za ovaj jubilej se organizacija potrudila da napravi raznovrstan repertoar, što je, kako kaže, i cilj svakog festivala.

“Ove predstave su došle na ‘Novi tvrđava teatar’ birano, dogovoreno i sa namerom da oduševe našu festivalsku publiku”, rekla je.

Prva predstava, koja je odigrana sinoć, 25. avgusta, jeste “Poetesa”, u režiji upravo Vide Ognjenović.

Ova predstava rađena je u koprodukciji Udruženja građana “Novi tvrđava teatar” i Srpskog narodnog pozorišta, a premijerno je izvedena u decembru prošle godine.

Danas, 26. avgusta, igraće se autorski projekat splitskog pisca i reditelja Ivana Lea Leme “Kabare Jugoslovenka”, koji je rađen u saradnji sa ansamblom Narodnog pozorišta u Subotici.

“Predstava je veoma smela i otvorena, to je jedan dramski kabare, koji na odličan način spaja umetnički rod kabarea, a u cilju da oslobodi svoju dramu dijaloške stegnutosti. Ovo je jedna razigrana i raspevana predstava, a u isto vreme misaona i veoma oštra”, rekla je Ognjenović.

U nedelju, 27. avgusta, igra se predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu “Razvojni put Bore Šnajdera”, u režiji Egona Savina, a po tekstu Aleksandra Popovića.

Interesovanje za ovu poznatu predstavu je već u pretprodaji bilo veliko, te su sve karte rasprodate.

Sledećeg dana, u ponedeljak, 28. avgusta, igra se predstava u režiji Kokana Mladenovića “Što na podu spavaš”, prema istoimenom romanu Darka Cvijetića.

Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Gradskog dramskog kazališta “Gavela” Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala MESS Sarajevo.

“Smatram da ova predstava zaslužuje široku publiku, ona komunicira odlično i to je jedan veliki dramski i pozorišni učinak moderne orijentacije, ali sa odličnim korenima u pravom pozorištu”, navela je Vida Ognjenović.

Poslednja takmičarska predstava, koja se igra u utorak, 29. avgusta, jeste monodrama hrvatske glumice Petre B. Blašković “Frankamente”, koja je napravila adaptaciju rada i života Franke Rama.

Poslednjeg dana festivala, u sredu, 30. avgusta, igraće se monodrama prvakinje Srpskog narodnog pozorišta Marije Medenice “Neodustajanje”, a u čast nagrađenima.

“To je jedna vrhunska scenska analiza pozorišta, glume, odnosa sa gledalištem, odnosa prema tekstu, glumačkog postupka i tako dalje”, rekla je Ognjenović.

Sve predstave počinju od 20 časova.

Karte je moguće kupiti na svim prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, kao i pred samu predstavu u Vili Stanković u Čortanovcima.

Prevoz za publiku je organizovan, a iz Novog Sada kreće u 19 časova sa stajališta prekoputa SNP-a, dok iz Beograda kreće u 18.30 časova ispred Pete beogradske gimnazije.

Kako navode organizatori, u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, predstave će se igrati u novosadskim pozorištima. U zavisnosti od veličine predstave, igraće se ili u Novosadskom pozorištu ili u Srpskom narodnom pozorištu.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay