Početna Kultura Premijerno izvedena dela šest novosadskih kompozitorki posvećenih Novom Sadu

Premijerno izvedena dela šest novosadskih kompozitorki posvećenih Novom Sadu

0

Svetska premijera, izvođenja novih kompozicija za klavir šest novosadskih kompozitorki: Aleksandre Vrebalov, Aleksandre Stepanović, Ninete Avramović Lončar, Jasmine Mitrušić, Ivane Vojnović, Dorotee Vejnović, u izvođenju pijanistkinja Branke Parlić i Nataše Penezić, deo je programskog luka Heroine, “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”. Urednica ovog programa je Branka Parlić, a koncert je održan juče, 9. juna u novosadskoj Sinagogi.

Novosadske kompozitorke različitih generacija i različitog umetničkog opredeljenja, komponovale su šest nezavisnih kompozicija za klavir, napisanih specifično za pijanistkinje Branku Parlić i Natašu Penezić, koje povezuje grad Novi Sad kao zajednički tematski okvir.

Koncert pod nazivom Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje tematizuje određene gradske toponime inicirajući različita čitanja identitetskih i emotivnih čvorišta Novog Sada.

„Posebno mi je drago što će ova svetska premijera biti u Novom Sadu u godini kada je naš grad Evropska prestonica kulture i što će publika u Sinagogi sutra biti u prilici da čuje inspirativnu muziku naših kompozitorki koje su sve „otkrile“ kroz muziku neke lične tajne kutke Novog Sada“, izjavila je za “Danas” uoči događaja pijanistkinja Branka Parlić, urednica ovog projekta.

Koncert je realizovao Savez feminističkih organizacija (Re)konekcija uz podršku Fondacije “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Projekat “Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje” bavi se predstavljanjem i afirmacijom ženskog stvaralaštva u oblasti savremene muzike. Ovako nastala zajednička kompozicija predstavlja jedinstven primer u savremenoj klavirskoj literaturi tako da je koncert i svetska premijera zajedničkog dela ovih novosadskih kompozitorki. Sve klavirske kompozicije nastale su prošle godine i posvećene su Novom Sadu.

Putovanje je počelo u jedno kišno popodne, pred knjižarom Bulevar Books, usred epidemije, kada je sasvim neformalno, među saučesnicama, obeleženo objavljivanje CD-a Novosadske kompozitorke No.1 koji je obznanio i verifikovao postojanje ženske kompozitorske scene u Novom Sadu.

Ženski rukopis – već mnogostruko teorijski elaboriran u književnosti i sadržajno uveliko prepoznatljiv i valorizovan u vizuelnim umetnostima – u muzici, zbog apstraktnosti samog medija, mnogo je delikatnije pitanje.

Ipak, postalo je nesumnjivo da kompozitorke u Novom Sadu postoje i rade. I tako je među prisutnima nikla a potom i razvijena ideja, da njih šest, za ovu godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, specijalno za pijanistkinje Branku Parlić i Natašu Penezić, komponuju pet kompozicija za solo klavir i jednu za dva klavira pod zajedničkim naslovom, koje će svoju inspiraciju naći u gradskim toponima, stilu života ili onom nevidljivom, a uvek prisutnom duhu grada.

Muzika izvedena na koncertu “Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje” biće predstavljena i na kompakt disku u istom izvođenju i sa istim naslovom.

Izvor: Danas, NSHronika.rs
Foto: Mladen Sekulić