Početna Kultura Preminula kostimografkinja Jasmina Sanader

Preminula kostimografkinja Jasmina Sanader

0

Kostimografkinja i dizajnerka Jasmina Sanader preminula je u 65. godini života.

Rođena je 1956. godine, a Novosađani su je još od osnovne škole zvali Bakica.

Bila je autorka kostima u domaćim filmovima kao što su “Original falsifikata”, “Nebeska udica”, “Nataša”, “Siroti mali hrčki”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Bulevar revolucije”, “Srpski film”.

Od 1990. godine realizovala je više od 20 kolekcija aksesoara, kao i dve kolekcije visoke mode. Bila je redovna učesnica Beogradske nedelje mode.

Za “Pun mesec nad Beogradom” 1994. godine dobila je “Kristalnu prizmu”, dva puta je nagrađena “Zlatnom mimozom”, “Modnim oskarom” je nagrađena 2011. godine za kolekciju torbi, dok ju je Udruženje primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine nagradilo “Zlatnom formom” za nakit.

“Otišla je naša draga Jasmina Sanader. Originalna dama naše modne scene, poštovana, voljena, kreativna, uvek perfektnog stila, otvorena, pozitivna i nasmejana. Oštrim okom i jezikom borila se da moda i odevanje budu ozbiljno shvaćeni i kao umetnost, i kao društveni fenomen. Svojim talentom i vedrinom je krasila i svoje izložbe, i naša druženja”, reči su kojima se od Jasmine Sanader oprostio Serbia Fashion Week.

Na svom Fejsbuk profilu objavljivala je tekstove, svoj “Modni Kukukrik”.

Izvor: 021
Foto: Printscreen (YouTube/Zenska TV)