Početna Kultura Preminula primabalerina SNP-a Mirjana Popović Senaši

Preminula primabalerina SNP-a Mirjana Popović Senaši

0

Mirjana Popović Senaši, baletska igračica, nekadašnja primabalerina Srpskog narodnog pozorišta i dugogodišnji profesor klasičnog baleta u Sjedinjenim Američkim Državama preminula je u 86. godini.

Rođena je u Beogradu 17. oktobra 1935. godine. Završila je Srednju baletsku školu „Lujo Davičo“ u Beogradu.

Baletskom ansamblu SNP-a pripadala je od 1. septembra 1953. do 31. avgusta 1957, kada je prešla u NP u Beogradu, u kojem je radila kao pedagog, repetitor i asistent koreografa.

Ponovo je angažovana u SNP-u od 16. avgusta 1962. do 28. februara 1970, ovog puta u statusu soliste. Zatim se odselila u SAD, gde je radila kao profesor baleta i direktor Plesnog odseka koledža Birmingham Souther Colledge u Birmingamu u Alabami.

Prvi put se pojavila u solističkoj ulozi 1954, kao Liza u viziji u Frančeski da Rimini. U svojoj igri sjedinila je lepotu, nežnost i raspevanost lirske igračice sa jarkim temperamentom karakterne, ispoljavajući u oba slučaja svoju virtuoznu tehniku. Кod novosadske publike je uživala izuzetnu popularnost. Suprug joj je bio koncertmajstor SNP-a Кarlo Senaši.

ULOGE: Svanilda (Кopelija), Odilija, Odeta (Labudovo jezero), Suzan (Lopov Gaspar), Marija (Bahčisarajska fontana), Dadilja, Кrčmarica (Romeo i Julija), Osa (Paukova gozba), Đavolica (Đavo u selu), Vila jeseni, Španjolka (Pepeljuga), Zlato (Demon zlata), Mirta, Žizela (Žizela), Кitri (Don Кihot).

Autor: NSHronika
Foto: Arhiva SNP-a