Početna Kultura Promocija knjige “Sukob” Nenada Vujanovića Šeše u “Tremi”

Promocija knjige “Sukob” Nenada Vujanovića Šeše u “Tremi”

0

Promocija knjige “SukobNenada Vujanovića Šeše, najnovijeg izdanja Srpskog narodnog pozorišta, održaće se u sredu, 23. oktobra u 18 časova, u Klubu „Trema“.

Knjigu će predstaviti i o njenom autoru će govoriti dr Zoran Đerić, književnik i upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica, Predrag Momčilović Moca, dramski umetnik, Ljubica Vujanović, autorova majka, Petar Alvirović, muzičar i Aleksandar Milosavljević, urednik izdanja i priređivač knjige.

“U Nenadov unutrašnji svet se pre svega stupa kroz njegove pesme, stihove koji ukazuju (više no što otkrivaju) na izuzetno osećajnu i ranjivu ličnost koja brižljivo, sloj po sloj, strofu po strofu, gradi obrise unutrašnjih prostora intime, ali to – barem u umetnostima kojima se bavio – nije činio podižući oko sebe zidove. Vujanović nije samo pisao pesme; pasionirano je slikao, svirao u različitim muzičarskim formacijama, ali je ponajpre bio glumac. Možda je pesnik u njemu tražio osamu; možda je njegova pesnička ličnost zazirala od preteranog ospoljavanja vlastitog unutrašnjeg bića, a neretko i muzičari, uprkos javnim nastupima, umeju biti stidljivi, povučeni. No, kao glumac, po logici svog poziva, Nenad je morao da prima, upija i dvosmerno komunicira, te da od sveta uzima ponešto da bi tom istom svetu (publici) davao katkad i više no što je dobijao. Ova glumačka, ova teatarska, dimenzija Šešine ličnosti postaje više no evidenta u redovima koje je napisao. Ne samo zato što će čitalac u njima naći i sižee za (nenapisane) drame i scenarije, ili što će se autorovi asocijativni tokovi i njegova referisanja najčešće kretati u svetovima drame, teatra i filma, nego i po tome što su njegove membrane-ovojnice bivale najpropusnije baš za elemente koje je mogao da transformiše u opipljiv, konkretan scenski „materijal“, u građu od koje nastaju (pozorišni) snovi”, kazao je Aleksandar Milosavljević.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay