Početna Kultura Putopisno predavanje Vladimira Stojanovića – “Razglednica s ruba Evrope: Island, zemlja vatre...

Putopisno predavanje Vladimira Stojanovića – “Razglednica s ruba Evrope: Island, zemlja vatre i leda”

0

Putopisno predavanje prof. dr Valadimira Stojanovića “Razglednica s ruba Evrope: Island, zemlja vatre i leda” održaće se večeras, 13. jula, u bašti Galerije Matice srpske sa početkom u 21 čas, u okviru “Leta na Trgu galerija 2023”.

Island, ostrvska država u severnom delu Atlantika, izronio je iz okeana pre dvadeset miliona godina, na granici Severnoameričke i Evroazijske tektonske ploče. Njegovi predeli oblikovani su stalnim nadmetanjem vatre i leda, zahvaljujući čemu je postao
jedna od globalno poznatih destinacija za brojne avanturiste.

To je zemlja niza mogućnosti za spoznaju jedinstvenog spoja čoveka i prirode. Mnogi će doći do ogromnog lednika i Nacionalnog parka Vatnajokul, popeti se na jednu od vulkanskih kupa i otisnuti se u istaraživanje živog sveta u vodama Atlantskog okeana. Početna lokacija za upoznavanje sa kulturom Islanda je glavni grad Rejkjavik, istovremeno mlad i toliko bogat istorijskim znamenitostima.

Lični doživljaj Islanda u slici i reči predstaviće nam dr Vladimir Stojanović, profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Foto: Promo