Početna Kultura Radionice tipografije u Kulturnoj stanici “Eđšeg”

Radionice tipografije u Kulturnoj stanici “Eđšeg”

0

Radionice tipografije realizuju se u okviru manifestacije „Antićevi dani” u Kulturnoj stanici „Eđšeg” svake subote od 12 časova.

Namenjene su đacima sedmih i osmih razreda, kao i srednjoškolcima, koji mogu da nauče osnove kaligrafije, ilustracije i dizajna.

– Ideja je nastala potpuno spontano tokom našeg rada u okviru programa manifestacije „Antićevi dani” – rekla je pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković. – Naime, prošle godine smo imali veoma lepo plakatsko rešenje koje je radila naša dizajnerka, a koristila je tipografju srednjoškolke Teodore Rudić. Nama se to dopalo, te smo dobili uvid u to kako srednjoškolci reaguju na umetnost, kulturu, poeziju, književnost i, uopšte, našu istoriju. Kako oni to interpretiraju. Shavtili smo da je tipografija u stvari najbolji medij pomoću kojeg oni mogu da izraze svoje misli u stihovima jer je poznato da je tipografija spoj dizajna, ilustracije i kaligrafije.

Po njenim rečima, Škola tipografije je tako pokrenuta još 2019. godine i funkcioniše u okviru manifestacije „Antićevi dani”. Radionice pohađa 13 polaznika, đaci OŠ „Miloš Crnjanski” i srednjoškolci, a vode ih nastavnica likovne kulture iz OŠ„Miloš Crnjanski” Gordana Rađenović, koja s decom radi na likovnim elementima, poput boje, fontova i slično, i nastavnica srpskog jezika i književnosti Jelena Trbojević, koja radi na interpretaciji Mikine poezije, razvijajući kod dece promišljanje o stihovima i pesničkom narativu koji je Miroslav Antić imao.

– Naš cilj je da Škola tipografije u okviru „Antićevih dana” traje kontinuirano, a ideja je da sledeće godine, kada zvanično ponesemo titulu Evropske prestonice kulture, objavimo zbirku Antićevih pesama koja će biti oblikovana s tipografskim rešenjima naših polaznika – kaže naša sagovorinica. – Antićevi život i delo su nam bili inspiracija jer se bavio slikarstvom i novinarstvom, a bio je i pisac i režiser. Jedna tako svestrana ličnost nam je svojim zaveštanjem dala dobar povod da se bavimo tipografijom, inspirisanom njegovim stihovima.

Kako kaže, do sada je održano dvadesetak radionica, a zbog aktuelne epidemijske situacije izazvane koronavirusom, za sada ne mogu da prime više polaznika. Kada sve ovo prođe, nadaju se da će proširiti broj učesnika, a prijave za radionice se mogu slati na imejl-adresu radioniceudvorcu­gmail.com.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay