Početna Kultura Sa novosadskim baletskim ansamblom radi Ala Širkevič

Sa novosadskim baletskim ansamblom radi Ala Širkevič

0

Baletski pedagog Ala Širkevič, iz Sankt Peterburga, školovana na čuvenoj ruskoj baletskoj akademiji Vaganove, radiće sa Baletom SNP-a od septembra do kraja novembra ove godine. Izuzetno stručna i bogatog igračkog iskustva, Ala Širkevič je pedagošku karijeru sticala u radu sa međunarodnim baletskim kućama i ansamblima i veoma je zahtevna u radu sa igračima. Sa novosadskim baletskim ansamblom je prvi put sarađivala tokom decembra 2017. godine, a ove sezone ta saradnja biće učvršćena.

Ala Širkevič (Alla Zaharovna Širkevič) rođena je 1945. u Sankt Peterburgu, gde je 1965. godine zavrišila Akademiju Vaganove, u klasi profesorke Feje Balabine. Po završetku školovanja, nastupala je kao solistkinja baleta u Mihajlovskom teatru punih dvadeset godina u baletima: Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Žizela, Bajadera, Silfide, a od 1980. godine radila je i kao asistent profesorke Ninel Kurgapkine na Akademiji Vaganove. Godine 1997. završila je usavršavanje za baletskog pedagoga, takođe na ovoj cenjenoj akademiji.

Međunarodno iskustvo stiče radeći kao baletski pedagog i kao baletmajstor u Vankuveru (Goh Ballet Academy, Delta Academy Ballet School, 1991), na Tajvanu (Lan Yang Dancers, 2001), u Seulu (Universal Ballet Company, 2006). Učestvovala je na mnogim internacionalnim baletskim seminarima (Švedska, Kanada, Koreja, Grčka, SAD, Kina, Portugal). Radila je i kao savetnik u plesnoj grupi „Ruski balet“ iz Sankt Peterburga u dva navrata (2001-2004. i 2006-2012), a docnije je radila i kao savetnik za klasični baletski repertoar na Konzervatorijumu „Rimski-Korsakov“, u Sankt Peterburgu, gde radi i danas.

Foto: SNP/Promo