Početna Kultura Savremena perspektiva predloženih konkursnih rešenja iz 1958. godine za zgradu Spomen-zbirke Pavla...

Savremena perspektiva predloženih konkursnih rešenja iz 1958. godine za zgradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

0

Predavanje Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog na temu “Savremena perspektiva predloženih konkursnih rešenja iz 1958. godine za zgradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog” održaće se u četvrtak, 20. januara, s početkom u 19 časova.

Zasnovano na istraživanju konkursnih rešenja za zgradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, uz akcentovanje učešća pripadnika beogradske škole moderne arhitekture, predavanje Jasmine Jakšić Subić biće posvećeno savremenim aspektima rešenja ponuđenih na konkursu iz 1958. godine.

Iz sačuvanih prepisa tehničkih opisa i zapisnika komisije zaključuje se da su arhitekte Ratomir Bogojević, Milorad Macura, Bogrdan Bogdanović i Ivo Kurtović studiozno promišljali i proučavali problematiku konkursnih zahteva: unutrašnju dispoziciju i osvetljenje za muzej, kao i urbanističku dispoziciju, svojevrsno rešenje trga. Među ponuđenim idejama ističu se Bogojevićevo razumevanje funkcionalnih i komunikacijskih potreba muzejskih prostora, Bogdanovićeva kreativna urbanistička dispozicija, Macurina namera da uklopi različite sadržaje za publiku i Kurtovićev fokus na realizaciju postavljenog cilja kojim prevashodno stvara odnos između enterijera i kolekcije, a dodatno teži da napravi vezu i komunikaciju između unutrašnjosti muzeja i okoline.

Da bi se publici približile mogućnosti koje su postojale, prvenstveno u urbanističkom rešavanju Trga galerija, navedeni aspekti biće i vizuelno dočarani, zahvaljujući saradnji sa arh. Dariom Čupićem.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Marko beg