Početna Kultura “Šetnje kroz nasleđe” otkrivaju modernističke zgrade Novog Sada, savremenu arhitekturu, Mihizovu kuću

“Šetnje kroz nasleđe” otkrivaju modernističke zgrade Novog Sada, savremenu arhitekturu, Mihizovu kuću

0

Spens, Studio M, Filozofski fakultet, Sokolski dom, samo su neke od lokacija koje obuhvata tura „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“, koja je deo projekta „Šetnje kroz nasleđe“ i u okviru „Kaleidoskopa kulture“.

Biće realizovane četiri šetnje, a kao i u maju i junu, kada je bio prvi ciklus tih šetnji, kustosi će biti studenti arhitekture.

Prva šetnja je već 21. septembra, polazna tačka je Muzej savremene umetnosti, u 17 časova, da bi nakon toga, od 18 sati zainteresovani obišli Radnički dom.

Prijave za šetnje su na linku: https://bit.ly/2lOIyD5

Druga šetnja, 22. septembra, takođe počinje u 17 časova, a obuhvatiće Spens i Filozofski fakultet.

Poslednjeg vikenda u septembru, biće realizovane treća i četvrta šetnja. Studio M i Sokolski dom obići će se 28. septembra, a Spomen zbirka Pavla Beljanskog i Start IT centar 29. septembra.

Prva šetnja u Irigu

U okviru projekta „Šetnji kroz nasleđe“ lokalne priče, legende i istorijske događaje otkriva i mesto Irig gde će biti organizovane šetnje „Povratak u budućnost“. Prva od tri šetnje biće 21. septembra u 11 sati, a obilazak kreće od Srpske čitaonice u Irigu. Krajnja tačka šetnje je kuća književnog kritičara i scenariste Borislava Mihajlovića Mihiza, koju će posetioci imati prilike da obiđu i čuju priče o njegovom životu. Do kuće, šetajući ulicama Iriga, posetioci će se upoznati sa lokalnim pričama i legendama, kao i sa najzanimljivijim događajima iz istorije tog mesta. Šetnje „Povratak u budućnost“ zajedno realizuju udruženje „Eustahija“ i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“, a druga i treća šetnja biće u oktobru.

Druga šetnja „Kinoplova“ iz ugla filma otkriva nove priče o Novom Sadu

Kako je Novi Sad izgledao sredinom prošlog veka kroz oko kamere članova Kino kluba? Šta o Novom Sadu saznajemo iz filmskog nasleđa? Tim pitanjima bavi se druga šetnja u okviru projekta „Kinoplov“ koja će biti realizovana 26. septembra u 19.30 sati. Polazna tačka je kod Malog likovnog salona KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9), a krajnja knjižara „Bulevar Books“ gde će biti projekcija filma.

Kao i u prethodnoj šetnji Kino kluba fokus je na amaterskom filmskom stvaralaštvu i filmskom nasleđu u kojem je zabeležena i istorija grada. U drugom izdanju Kinoplova videćemo kako je izgledao centar Novog Sada i ulice oko Riblje pijace krajem ’50. godina, kako je izgledao centar grada tokom ’60. i ’70. godina prošlog veka, tek izgrađen univerzitetski centar i Limani. Kroz fragmente iz nemontiranog materijala prošetaćemo niz Kej do Oficirca i Petrovaradinske tvrđave. Događaj zajedno realizuju Kino klub Novi Sad i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Nove šetnje u organizaciji „Novi Sad 2021“ i Doma B-612

Kako je izgrađen Novi Sad, kakve priče stoje iza moderne arhitekture, ko su bile arhitekte zaslužne za objekte po kojima je Novi Sad prepoznatljiv? Pojedini objekti u Novom Sadu prošli kroz nekoliko prenamena, tako da u sebi kriju čitav spektar priča o ličnostima i događajima koji su se u njima dešavali, te u sebi čuvaju samu istoriju grada.

To sve otkriva ciklus šetnji „Arhitura“ koje zajedno organizuju „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Dom B-612, od kojih je prva zakazana za 28. septembar u 11 sati, kada je predviđen obilazak Železničke stanice, što će biti i najava za predstojeći festival arhitekture, dizajna i umetnosti – „Oktobarh“.

Naredne dve „Arhitura“ šetnje biće organizovane 5. i 6. oktobra.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

Foto: Promo