Početna Kultura Srednjoškolci promovišu kolekciju Galerije Matice srpske putem “mimova”

Srednjoškolci promovišu kolekciju Galerije Matice srpske putem “mimova”

0

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galerija Matice srpske (@galerijamaticesrpske) on

Grupa novosadskih srednjoškolaca i Galerija Matice srpske nedavno su uzdrmali svet kulture – dela klasične umetnosti pomešali su sa humorom i naišli na niz kritika, ali i oduševljenje mladih.

Galerija Matice srpske odoleva monotoniji i na razne načine pokušava da animira mlade da se uključe u njenu delatnost. Sada je to učinila pomoću dela iz sopstvene kolekcije, od kojih je grupa maštovitih srednjoškolaca napravila mimove.

Mim (eng. “meme”) je ilustracija sa natpisom koji se tumače u okviru ili izvan konteksta, a sa ciljem da izazovu reakciju, najčešće smeh. Mim je “slika sa natpisom” koji je trenutno najpopularniji vid onlajn komunikacije putem ilustracije, mahom za mlade ljude. A iako se slikarstvo retko kad dovodi u vezu sa humorom, Galerija Matice srpske dozvolila je i svesrdno podržala grupu srednjoškolaca u nameri da upravo od poznatih umetničkih dela naprave duhovite mimove i verovatno je među prvim ustanovama kulture koja se usudila da “ismeje” sopstvene kolekcije.

Instagram profil Galerije Matice srpske stekao je veliku popularnost zbog ovih mimova. Oni su objavljeni bez ikakvog konteksta, samo praćeni heštegom #mladibiraju, što je zainteresovanima dovoljno da saznaju da je reč o promociji istoimene izložbe. Kako za 021 objašnjava kustos Nikola Ivanović, Galerija dugi niz godina radi sa mladima i podržava ih u svim novim idejama, pa su tako u prethodnom periodu prvo naučili sve aspekte muzejskog rada, pravljenja izložbe, njene promocije i ostalih delatnosti koje podrazumeva život jednog muzeja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galerija Matice srpske (@galerijamaticesrpske) on

“Sve je počelo sa našom Malom školom muzeologije u novembru, koju su pohađali srednjoškolci iz Škole za dizajn ‘Bogdan Šuput’, Gimnazije ‘Isidora Sekulić’, Srednje ekonomske škole ‘Svetozar Miletić’ i Gimnazije ‘Jovan Jovanović Zmaj’. Okupili smo stručnjake iz raznih oblasti, koji su vezani muzejskim poslom i ‘kruna’ ove edukacije je bila izložba. Pošto im je škola bila zanimljiva, hteli smo da vidimo kako će se snaći u organizaciji kompletne izložbe i donošenju odluka i izbora, a bili su uključeni u svaki korak – od pravljenja vizuelnog identiteta izložbe, dizajniranja flajera, osmišljavanja pratećeg programa, promocije… Mimovi su bili njihova ideja”, priča za 021 Nikola Ivanović.

Ispostavilo se da su učenici (inače, uzrasta od 16 do 18 godina) vrlo kreativni. Kustosi su ih usmeravali u pravcu organizacije, ali su ideje mahom bile njihove i izrodile su jednu zanimljivu, živu i vrlo ličnu izložbu.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Izvor: 021
Foto: PrintScreen/Instagram