Početna Kultura Srpske ratnice i anđeli modnog fotografa Pavela Surovog izložene u Republici Srpskoj

Srpske ratnice i anđeli modnog fotografa Pavela Surovog izložene u Republici Srpskoj

0

Izložba fotografija “Tron” renomiranog srpskog grafičkog dizajnera i modnog fotografa Pavela Surovog, svečano je otvorena u Muzeju Republike Srpske. Otvaranju su prisustvovali brojni posetioci, kao i predstavnici institucija i organizacija iz Republike Srpske i Srbije.

Davor Strika izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom s Kulturnim centrom Kisač i autorom izložbe “Tron”, koja je izazvala izuzetno interesovanje banjalučke publike. Prisutnima se obratila i Darija Tankosić, osnivač foruma “Smartvil – pametna sela Evrope”, a i predstavnik Parlamenta Evrope Franc Bogovič koji je izložbu “Tron” otvorio. Za muzički dio programa svečanog otvaranja bila je zadužena pevačica Jelena Kostić.

Za srpskog fotografa Pavela Surovog je izložba u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci ispunjene njegovog sna da konačno “njegove srpske ratnice i anđeli” dođu tamo gde im je ognjište – kući u Republiku Srpsku.

“Mnogo mi znači da je izložba došla u Srpsku jer da nije bilo srpskih narodnih nošnji iz Republike Srpske ne bi bilo ni mojih srpskih ratnica. Upravo one su očarile i Rusiju i Pariz. Narodna nošnja Republike Srpske je jako inspirativna jer je najviše slojevita, pretkana raznim uticajima odevanja sa Balkana, Istoka i Evrope, a na njoj su utkani duhovni hrišćanski simboli. Inspirisala me je da u svom viđenju napravim kultnu fotografiju ‘Templarku’, ‘Svetog arhangela Mihaila’, ‘Knjeginju Milicu’, ‘Monahinju’, ‘Piratku iz Karibika’, ‘Rimljanku’… Ova izložba predstavlja primer dobre prakse kako na jedan zanimljiv estetski način prikazati naše blago Balkana. Predstavljam most između Balkana i drugih država. Prezentujem Kisač, grad Novi Sad, Srbiju. Kao umetnik pod srpskom zastavom predstavljam nematerijalno kulturno blago Srba na ovim prostorima kao i tradiciju ostalih balkanskih naroda. Udahnuo sam novi život narodnim nošnjama Balkana. Moje modne fotografije fasciniraju, edukuju, ali i provociraju. Publika je u Banja Luci ostala fascinirana, dobijam stalno pisma podrške i pohvale. Upravo ova izložba ‘Tron’ na jedan novi način predstavlja komunikaciju među ljudima, regionima i narodima. Radim ambasadorski posao na jedan jedinstven način, kroz umetnička dela i narodne nošnje, a koja su bliska svakom narodu. Najviše volim kada naše narodne nošnje pripisuju sebi drugi narodi i diskutuju da je tamo njihov uticaj”, izjavio je srpski modni fotograf Pavel Surovi.

Do 14. novembra, svakog radnog dana, posetioci u Muzeju Republike Srpske su u mogućnosti da vide fantastične i fantasmagorične fotografije Pavela Surovog koje prikazuju bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana. Zahvaljujući njima, Pavel Surovi je širom sveta za kratko vreme osvojio više od 100 nagrada na prestižnim svetskim takmičenjima.

Foto: Privatna arhiva