Početna Kultura Svečano otvaranje izložbe i predstavljanje stripa “Krvavi oktobar 1941.” Aleksandra Zografa

Svečano otvaranje izložbe i predstavljanje stripa “Krvavi oktobar 1941.” Aleksandra Zografa

0

Spomen-park “Kragujevački oktobar”, Muzej “21. oktobar” i Kulturna stanica Svilara, Vas pozivaju da 20. marta od 18 časova prisustvujete predstavljanju našeg i svetski poznatog autora Saše Rakezića – Aleksandra Zografa i svečanom otvaranju njegove izložbe “Krvavi oktobar 1941.”

Videćete kako je u saradnji sa Muzejom “21. oktobar”, u jedinstvenoj formi umetničkog stripa, novoispričana besmrtna priča o streljanju hiljada nevinih talaca od strane nacista i fašista 1941. godine u Kragujevcu, kakva lica su data žrtvama, a kakva zločincima, šta nas to “žulja” u podsvesti da se nikada ovaj monstruozni zločin neće zaboraviti i još mnogo toga.

Izložba “Krvavi oktobar 1941.” je sa mnogo uspeha bila premijerno predstavljena javnosti u sklopu “Majskih svečanosti” u Kragujevcu 2022. godine, a nakon toga krajem iste godine u Narodnoj biblioteci Srbije na Vračaru.

Ceo strip koji čini izložbu objavljen je u listu “Vreme”.

Ovaj strip i izložba su kreirani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Kragujevca i u partnerstvu sa Goethe-Institutom u Beogradu.

Kustos izložbe i inicijator nastanka stripa i izložbe po stripu je viši kustos Muzeja “21. oktobar” Marko Terzić.

Svečanom otvaranju će prisustvovati i sam autor, te će neko od posetilaca dobiti priliku da dobije na poklon sam strip po kome je kreirana izložba, kao i da im taj primerak stripa potpiše autor.

Prateći segment ove izložbe biće i Zografov strip posvećen “Usiljenom maršu”, takozvanom “Maršu smrti” kroz Vojvodinu kojim su prisiljeni radnici iz borskog rudnika – uglavnom Jevreji, bili transportovani do Abde, a na putu i ubijani, u oktobru 1944. godine. Deo njih bio je smešten upravo u prostoru Svilare i nekadašnje Kožare.

Za njih desetak, koji su uz pomoć stanovnika ovog dela grada uspeli da pobegnu, ovo je značilo život. Njih je, do oslobođenja, u podrumu očne klinike u Novom Sadu, skrivao doktor Duško Jovanović.

Izložba će u Kulturnoj stanici Svilara biti postavljena do 29. marta, a publika je može posetiti svakog dana od 10 do 20 časova.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: PrtSc/svilara.kulturnestanice.rs