Početna Kultura “Tamo gde stanuje vatra”: Kreativna radionica u Galeriji Matice srpske

“Tamo gde stanuje vatra”: Kreativna radionica u Galeriji Matice srpske

0

d--petrovic,-vezuv-u-planu,-oko-1870--jpg_660x330 (1)

U subotu, 14. februara od 11.00 do 12.30 časova u Galeriji Matice srpske biće održana kreativna radionica za decu “Tamo gde stanuje vatra”, na kojoj će mališani imati prilike da saznaju nešto više o slici “Vezuv u plamenu” Dimitrija Petrovića.
Galerija Matice srpske u okviru edukativnog programa Oseti umetnost. Doživljavanje umetničkih dela putem čula u 2015. godini je nastavila kreativne radionice za decu koje će se održavati svake subote od 11.00 do 12.30 časova.
U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, stručni saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radionice subotom su otvorene za svu zainteresovanu decu, uzrasta od 5 do 11 godina. Ulaznica je 150.00 dinara.

Radionice u februaru su posvećene pejzažima i različitim mestima sa kojima će se mališani upoznati preko slika iz kolekcije Galerije Matice srpske. Posmatrajući slike pokušaće da u svojoj mašti ožive prikazane predele i da ih “osete” svim čulima. Razgovaraće se o tome kakvi se zvuci mogu čuti, kakvi se mirisi mogu osetiti i kakva atmosfera preovlađuje na slikama. Na ovaj način mališani će se podsetiti nekih njima poznatih mesta, ali će i naučiti nešto više o mestima na kojima nikad nisu bili.

Uz sliku Dimitrija Petrovića Vezuv u plamenu mališani će biti u prilici da saznaju nešto više o vulkanima, o tome gde se sve nalaze i uopšte o ovoj prirodnoj pojavi. Videće pomoću kakvih boja je umetnik želeo da nam prenese osećaj toplote. To će ujedno biti prilika da se povede razgovor o toplim i hladnim bojama, o tome kako one utiču na čoveka i da li se osećaj toplote ili hladnoće može preneti uz pomoć boja. Takođe, potrudiće se da “oslušnu” sliku i da pogode kakav zvuk dopire sa nje. U kreativnom delu radionice će koristeći samo tople boje pokušati da prikažu vulkan, eksploziju ili vatru.