Početna Kultura U Baču održan prvi dečji pevački festival “Naši slavuji”

U Baču održan prvi dečji pevački festival “Naši slavuji”

0

Na inicijativu doktora muzike, profesora Juraja Suđija, a po uzoru na “Selenačke slavuje” koji se u Selenči realizuju već više od 15 godina, u Baču je 19. novembra 2023. godine održan prvi dečji pevački festival “Naši slavuji”.

Selektori festivala su bili doktor muzike, profesor Juraj Suđi iz Selenče, Milica Jovin, etnolog-antropolog iz Bačke Palanke, i Blaženka Davidović, pedagog-vaspitač iz Vajske. Na sceni su bile izvedene 22 narodne, tradicionalne, starogradske kompozocije i sevdalinke, iz različitih zemalja i Regiona, a izvođači su bili obučeni u tradicionalnu nošnju zemlje, odnosno kraja iz kojeg pesma potiče.

Publika je uživala od prvog do poslednjeg minuta i glasno aplaudirala uz “Ajde Kato, ajde zlato”, hrvatsku bunjevačku pesmu
“Igrala bih dere”, srpsku narodnu pesmu “Poranila devojčica”, uz “Ajde, Jano, kolo da igramo” i “Banaćansko kolo”, uz makedonsku narodnu pesmu “Lihnida Kajče veslaše”, uz “Kad te vidim na sokaku”, “Žubor voda žuborila”, i “U livadi pod jasenom”, a ništa manje i uz mađarsku ljubavnu narodnu tradicionalnu pesmu “Altal mennek en a tiszan”, slovačku pesmu “Svieti mesiac nad našim umienkom”, rusku “Kaćušu”, karajišku “Oj, javore, zelen bore” i druge.

Na festivalu su pevala deca iz cele Opštine Bač i gosti, uzrasta od sedam do dvadesetdve godine, uz muzičku pratnju mešovitog
orkestra, čiji su pojedini članovi doputovali čak iz Slovačke. Orkestrom je dirigovao maestro Juraj Suđi, a festival je bio revijalnog karaktera, pa su svi učesnici bili pobednici.

Formalno, nosilac projekta, odnosno glavni organizator Festivala je Udruženje Kulturno-etnološki klub “ISKON” iz Bača, a osim njih, u realizaciji je učestvovao ozbiljan tim sastavljen od profesionalaca iz istoimene opštine.

Festival su podržali Opštinska uprava Opštine Bač, sve obrazovne institucije Opštine Bač, uključujući i predškolce i srednjoškolce, Turistička organizacija Opštine Bač, Narodna biblioteka “Vuk Karadžić” Bač, KUD “Mladost” Bač, Literarno muzičko udruženje “Sveti Sava” Vajska, Kamerni hor “Zvony” Selenča, Didina etno kuća Bač, Gimnazija “Jan Kolar” iz Bačkog Petrovca, Udruženje žena “Aktivna žena” Bač, DDOR Novi Sad – Filijala Bačka Palanka, “Podunavlje” AD Bačka Palanka, STR “Vesna Zindović” iz Bača, “Anna Bake House” iz Selenče, Stovarište “Medar” iz Bača, restoran “Kod doktora”, Ugostiteljsko-trgovinska radnja “Gurman” iz Bača, Rasadnik cveća “Alisa Grgić” iz Bača, porodica Novaković iz Bača i Poljoprivredno gazdinstvo Miroslava Delića iz Bačkog Novog Sela.

Tekst: Gordana Bjelajac
Foto: Nataša Polarecki