Početna Kultura U Galeriji Matice srpske otvorena dugo najavljivana izložba “Paja Jovanović i Gustav...

U Galeriji Matice srpske otvorena dugo najavljivana izložba “Paja Jovanović i Gustav Klimt; jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“

0

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu svečano je otvorena dugo najavljivana izložba “Paja Jovanović i Gustav Klimt; jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja”. U okviru nje javnost u Srbiji prvi put će videti dva dela umetnika koja su stigla iz Beča. Izložba je ujedno i kruna diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije koji traju 150 godina.

Izložba obejedinjuje tri dela – “umetnikovu suprugu i Bečlijku” Paje Jovanovića i “damu sa lila šalom”, Gustava Klimta. Slike su nastale u istoj epohi, na njima je motiv žene, a priče koje ih prate su kroz istoriju ostale intrigantne.

“Ova izložba za nas predstavlja ostvarenje jednog velikog profesionalnog cilja i velikog profesionalnog sna. Da priređujemo izložbe zajednički sa renomiranim muzejima, a nacionalnu umetnost predstavljamo u širem kontekstu kroz paralelno izlaganje srpskih i evropskih umetnika”, rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Kako bi ideja o saradnji koja je inače potekla iz Srbije bila realizovana, iz bečke galerije Belvedere i umetničko-istorijskog muzeja u Novi Sad stigle su dve slike. Jedna od njih je čuvena “Bečlijka” Paje Jovanovića.

“Slika je otkupljena 1905. godine na jesenjoj izložbi u Beču i najverovatnije je nastala neposredno pre toga. Umetnik nam nije otkrio identitet prikazane osobe, ali su upadljivi ekstravagantna odeća i samouverena poza prikazane dame”, rekao je Frabc Smola, kustor galerije “Belvedere”.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, istakla je da nas odgovorna politika Vlade i Ministarstva kulture obavezuje da čuvamo naše kulturno nasleđe i da ga što više afirmišemo i promovišemo u međunarodnim okvirima.

Da bismo to postigli, navela je Gojković, moramo da gajimo tradicionalno dobre kulturne veze koje imamo sa brojnim evropskim državama.

Izražavajući zadovoljstvo otvaranjem jedinstvene izložbe koju zajednički organizuju tri nacionalne muzejske ustanove, Galerija Matice srpske, Umetničko-istorijski muzej u Beču i Galerija Belvedere, Gojković je rekla da predstavljanjem slika dvojice vrhunskih umetnika, Paje Jovanovića i Gustava Klimta, jačamo vekovne veze i gradimo neke nove mostove prijateljstva u evropskim okvirima tri važna muzeja, kao i između Novog Sada i Beča, Srbije i Austrije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prema njenim rečima, originalnom postavkom i prilikom da publika u Srbiji premijerno vidi dva vredna dela svetski priznatih autora, ova izložba je najbolji uvod u obeležavanje veka i po diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

“Srbiju i Austriju vežu mnogostruke veze, čiji koreni datiraju znatno ranije od zvaničnog uspostavljanja državnih odnosa. Te veze najjasnije se ocrtavaju u oblasti kulture i zato je od velike važnosti da ih obostrano pažljivo negujemo i dodatno produbljujemo”, rekla je Gojković.

Ističući da je srpska kultura oduvek pripadala evropskom kulturnom prostoru, a da su našim brojnim umetnicima Austrija i njena prestonica Beč bili prva stanica na evropskom putu, Gojković je podsetila da je i Paja Jovanović, jedan od najvećih srpskih slikara, bio bečki đak i da je kasnije živeo i stvarao u ovom gradu.

“O velikoj povezanosti naših kulturnih prostora slikovito govore brojne pojedinačne i lične priče, kao što je ona da je Paja Jovanović na Svetskoj izložbi u Rimu 1911. godine nastupio u paviljonu Austrije”, navela je Gojković.

Kao vid dodatne afirmacije diplomatskih odnosa Srbije i Austrije, Vlada republike Srbije inicirala je i podržala realizaciju izložbe ističući želju da tako ostane i u budućnosti.

Izložba koja uveliko intrigira javnost otvorena je pred do sada možda najvećim brojem posetilaca. U toku postavke koja će trajati do 14. januara, biće održana stručna vođenja i premijerno prikazani filmovi o dva umetnika. Između ostalog, cilj umetničke inicijative je dijalog i razumevanje prošlosti.

Izvor: rtv.rs, tanjug.rs
Foto: PrtSc/youtube.com/Radio-televizija Vojvodine