Početna Kultura U nedelju na Novom naselju: Radna akcija, izložba, promocija romana “Popino prase”...

U nedelju na Novom naselju: Radna akcija, izložba, promocija romana “Popino prase” i koncert

0

Program “NKN 22: Zagrevanje” održaće se u nedelju, 30. januara u parku “Među brezama” u ulici Bate Brkića 24, sa dvorišne strane.

Ovaj program obuhvata promociju romana “Popino prase”, otvaranje izložbe “Okovi od prašine”, koncert eksperimentalne muzike i radnu akciju.

Program će početi u 15 časova radnom akcijom. Organizatori, Novo kulturno naselje, pozivaju sve komšije da im se pridruže na radnoj akciji čišćenja parka, lakiranja i popravke mobilijara i postavke krova na Binaciklu. Objekat Binacikl je otvoren 30. decembra 2021. i predstavlja parking za bicikle i binu na kojoj su planirani različiti kulturno-umetnički sadržaji tokom 2022. godine.

Nakon radne akcije, od 17 časova, prisutni će imati priliku da prisustvuju otvaranju izložbe “Okovi od prašine” umetnika Dušana Mitića, u Galeriji nadomak parka u ulici Braće Dronjak 15 sa dvorišne strane.

Ova likovna postavka je nastala početkom 2021. godine i predstavlja uzorak iz bogatog umetnikovog istraživanja koje je nastalo spontano i bez posebnih pretenzija, prateći unutrašnju potrebu za distanciranjem od nametnutih tenzičnih kampanja savremene političke i distopijske stvarnosti. Ovo je kontinuirana slikarska igra u tehnici bliska grafici, i kako autor kaže, sa uvek iznenađujućim ishodom.

Od 18 časova u parku Među brezama na sceni Binacikl biće organizovana promocija romana novosadskog pisca Siniše Tucića “Popino prase”, a koji je izdao Zenit Books.

Ovaj roman je pored 16 drugih naslova uvršten u uži izbor za ovogodišnju NIN-ovu nagradu. Radnja se odvija u Novom Sadu devedesetih godina, jednim delom i na Novom naselju, a glavni junak romana jeste autor, tada trinaestogodišnjak koji proguta – popino prase.

U razgovoru će učestvovati autor Siniša Tucić i urednik izdanja Marko Srdanović.

Nakon promocije od 19 časova, građani će imati priliku da poslušaju koncert dua, Nemanje Teofanovića i Rastka Zekića u izvedbi eksperimentalne muzike.

Ulaz je slobodan.

Izvor: 021.rs
Foto: Novo kulturno naselje