Početna Kultura U Novom Sadu otvoreno 8. Svetsko bijenale studentske fotografije

U Novom Sadu otvoreno 8. Svetsko bijenale studentske fotografije

0

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u SKC „Fabrika“ u Novom Sadu otvorila manifestaciju koja je osmi put okupila studente na izložbi nagrađenih radova „Svetsko bijenale studentske fotografije“, u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Čestitajući laureatima, među kojima su studenti fotografije iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Irana i iz Novog Sada, Miloševićeva je istakla da je ova manifestacija veoma značajna ne samo za Akademiju umetnosti u Novom Sadu, koja se i na ovaj način pozicionirala na svetskoj mapi umetničke fotografije, već i za sve nas, kojima je dovela svet u Novi Sad.

„Fotografija je najmoćnije sredstvo izraza i svi mi živimo njenu eru svakodnevno“, naglasila je Dragana Milošević i dodala da je stoga sasvim prirodno da sekretarijat na čijem je čelu podrži projekat koji za cilj ima ne samo izložbu nagrađenih radova, već i viziju koju su profesori sa Akademije umetnosti imali pre više od decenije, kada je počelo održavanje Bijenala.

Od tada do danas, kako je navela, po odluci međunarodnog žirija, studenti Akademije u Novom Sadu nizali su nagrade, priznanja i pohvale na svetskom nivou.

„Podsetiću da je Novi Sad još 1854. godine imao izloženu prvu fotografiju, a od tada ona se kao deo umetničkog izraza, kroz vekove i decenije, nove tehnologije, umetničke izraze menjala i danas nije samo predmet posmatranja, već i izučavanja“, rekla je Miloševićeva.

U ime Akademije umetnosti u Novom Sadu pozdravne reči uputio je dekan prof. Siniša Bokan, koji je rekao da je ova manifestacija, koja traje više od decenije, međunarodnog karaktera i da predstavlja rad mladih umetnika – fotografa iz celog sveta, koji su prepoznali njen značaj, a samim tim se i novosadska Akademija umetnosti uspešno pozicionirala kao svetski centar dešavanja iz oblasti fotografske umetnosti.

Među nagrađenim studentima iz celog sveta posebnu nagradu dobila je studentkinja fotografije sa novosadske Akademije umetnosti Sara Kecman, koju joj je uručio prof. Ivan Karlavaris sa Katedre za fotografiju.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada