Početna Kultura U slavu pozorišta – “Lutka sa kreveta broj 21”

U slavu pozorišta – “Lutka sa kreveta broj 21”

0

Tekst pisan pre skoro pet decenija, majstorski rukopis Đorđa Lebovića, „Lutka sa kreveta broj 21“, u režiji Slobodana Brankovića, 25. marta je premijerno izveden na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Priču o Vilmi, bivšoj logorašici „Kuće lutaka“, njenom životu, izborima i dilemi da li progovoriti o zločinu ili ne, na sceni su oživeli Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković i učinili da predstavu „na prvu“ zavoli do srži.

Kako ističe reditelj Slobodan Branković cilj mu je bio da publika sa predstave razmišlja o svojoj funkciji u društvu, o tome kolilo je bitno opredeliti se po nekim važnim društvenim pitanjima.

„Prezadoboljam kako je premijera prošla. Svi smo pod utiscima, glumci su dosledno, inspirativno igrali i zasluženo dobili stajaće ovacije. Sa nestrpljenjem čekam sledeće igranje“, rekao je Branković.

Predstavu „Lutka sa kreveta 21“ Srpsko narodno pozorište na svoj repertoar, postavilo je u  koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančeva, produkcijskom kućom „Beo Art“ i Savezom dramskih umetnika Vojvodine, te je ovim povodom umetnički direktor „Beo Arta“ Boris Mišković rekao da se čitava kreativna ekipa projekta, sa radošću uhvatila u koštac sa fantastičnim Lebovićevim tekstom, koga je adaptirala Ana Đorđević, čime su se, nedvosmisleno, svrstali u red onih kojima je do pozorišta, itekako, stalo.

„Naša predstava jeste pozorište. Pravo. Pošteno. Iskreno. Koje propituje, podsjeća, upozorava.  Pozorište kakvo treba da bude. Vjerujem da smo uradili nešto značajno za ovo društvo, a to, odmah, čini da se čovjek osjeća dobro. Nadajmo se, da će se, posle svakog izvođenja predstave, tako osjećati i naša publika, da sve protekne u slavu pozorišta“, podcrtao je Mišković.

Ova predstava, kako ističe reditelj, posvećena je svim onim žrtavama seksualnog nasilja koje su smogle hrabrosti da izađu i javno „upere prstom direktno u lice zla” ali onim koje još ćute, jer ova predstava prikazuje sav pakao koji jedna žrtva prolazi kada reši da progovori.

„Pozorište u velikoj meri treba da bude platforma na kojoj ćemo otvarati i teme o kojima se u društvu nevoljno govori. Takođe je važno da se čuje glas onih kojima je on oduzet. Verujem da sa ovom, ali i mnogim drugim predstavama repertoaru, to i radimo”, objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović.

Dramaturškinja predstave je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Petar Kujundžić