Početna Kultura “Uleti u platno” i oseti svežinu sedme umetnosti – “Novi Sad film...

“Uleti u platno” i oseti svežinu sedme umetnosti – “Novi Sad film festival” od 21. septembra

0

Mladi reditelji iz celog sveta i njihova aktuelna ostvarenja stižu u Novi Sad u okviru novog filmskog festivala. Internacionalni takmičarski festival prvog i drugog igranog filma “Novi Sad film festival” biće održan od 21. do 24. septembra, na više od šest lokacija u gradu.

Pod sloganom Uleti u platno, publika će imati priliku da pogleda više od 20 filmova, u više od osam selekcija, a Novi Sad postaće filmski grad koji će ugostiti mlade reditelje, ali i dobro poznata imena iz sveta filma, sa željom da podstakne afirmisanje mladih stvaralaca, razvije dosadašnje kapacitete publike i donese gradu nov filmski ugođaj.

Da Novi Sad ima sve preduslove za razvoj filmskog stvaralaštva, mladih i zrelih autora, smatra direktor festivala Vanja Hovan, koji ističe da filmske temelje grada čine svetski nagrađivane i iskusne filmadžije, te da je želja ovog novog velikog filmskog projekta da Novi Sad postane film-friendly sredina kako formalno, kroz uključivanje institucija, tako i neformalno, kroz uključivanje čitave filmske zajednice, kao i razvoj publike.

“Naša ideja je da ljudima iz sveta filma u Novom Sadu dovedemo kolege sa svih meridijana. Da napravimo ambijent u kojem bi Novosađani imali priliku da se predstave na domaćem terenu, ali i da razmenjuju iskustva i ideje sa svetom. Pritom ne mislim samo na filmske autore, već je naša ideja da uključimo što više ljudi iz ove sfere – snimatelje, pravnike, producente, distributere i mnoge druge”, rekao je Hovan.

Ove godine “Novi Sad film festival” obuhvatiće četiri takmičarske selekcije: glavnu, internacionalnu selekciju prvog i drugog dugometražnog igranog filma, regionalnu selekciju studentskog kratkog igranog filma, nacionalnu selekciju srednjoškolskog filma i “Best pitch”, selekciju u okviru koje se autori prvih i drugih igranih filmova, a koji su još uvek u fazi produkcije ili postprodukcije, takmiče za novčana sredstva namenjena razvoju svojih projekata.

Foto: V. Veličković

Programski selektor internacionalne takmičarske selekcije prvog i drugog igranog filma, reditelj Nikola Spasić ističe da je izuzetno teško doći do prvog, odnosno debitantskog filma, a ni kasnije nije lakše doći do narednog. Statistika kaže da 80% autora prvog filma nikada ne snimi drugi film.

“Zato su inicijative poput ovih važne. Činjenica je da je u poslednjoj deceniji, i duže, debitantski film najvitalnija grana srpskog filma i da su to filmovi koji su u svetu napravili najveći uspeh. Ipak, većina tih autora još uvek nisu snimili svoj naredni film. Smatram da pokretanjem ovakvog festivala skrećemo pažnju i svetske javnosti na veoma važnu granu naše kinematografije i da našim autorima pružamo i podršku, i mogućnost za razmenu sa kolegama iz sveta”, rekao je Spasić.

Pored takmičarskih selekcija, publika će uživati i u revijalnom filmskom programu. Selekcija “A sad Novi” posvećena je novim filmovima realizovanim na teritoriji Novog Sada i autorima koji su život i rad vezali za ovaj grad, “Eko-film” namenjen je ostvarenjima koja se bave jednom od najaktuelnijih tema savremenog doba – pitanjima ekologije i budućnosti naše planete, dok dečji program Festivala donosi animirane filmove, radionice i druge sadržaje za najmlađe gledaoce. Pored toga, kroz filmski omaž prisetićemo se najznačajnijih reditelja koji su ispisali istoriju filma, a koji je ove godine posvećen Žanu Liku Godaru, najznačajnijem predstavniku francuskog Novog talasa i jednom od najradikalnijih reditelja francuske kinematografije.

Pored bogatog filmskog i muzičkog programa, “Novi Sad film festival” ugostiće značajne predstavnike IT industrije. Na panel diskusijama u okviru Industry dela programa, relevantni novosadski autori i stručnjaci u oblastima gejminga, animacije i drugih otvoriće pitanja o međusobnom uticaju filma i novih tehnologija.

U okviru svečanog otvaranja 22. septembra nastupiće i Urban&4 uz novosadski gudački sastav Camerata iz Novog Sada.

Više informacija o programu i svim učesnicima nalaze se na sajtu, Fejsbuk i Instagram profilu Novi Sad film festivala.

Izvor: Promo
Foto: Promo