Početna Kultura Uskoro svečano otvaranje 44. INFANT-a

Uskoro svečano otvaranje 44. INFANT-a

0

Na drugoj konferenciji za novinare povodom početka 44. internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra „INFANT“ izvršni producent Simon Grabovac detaljnije je predstavio program svečanog otvaranja i ovogodišnje članove žirija.

Umetnički direktor i osnivač Teatra Projekat Objektivna Drama – POD teatar Tatjana Pajović će otvoriti ovogodišnji „INFANT“ u nedelju 25. juna u 20 časova na sceni „Pera Dobrinović“ SNP-a. Grabovac je podsetio da će nakon svečanog otvaranja publika imati priliku da vidi predstavu „Poslednji čovek“ koreografa Džejmsa Viltona iz Engleske. Takođe je istakao da ovogodišnji žiri čine Zoran Đerić, Goran Ibrajter i Hristo Petreski, vrsni stručnjaci i autoriteti u oblasti dramaturgije i teatra.

Na konferenciji se obratio i reditelj Stevan Bodroža i istakao da mu je drago što su pozvani na festival sa tako dugom i raskošnom tradicijom i da veruje da će njihovo učešće proći uspešno.

Bodroža je, u nastavku, sažeto prikazao ideju svog omnibus projekta Tramvaj zvani samoća u saradnji sa prof. Boškom Milinom sa katedre za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Ovaj svojevrstan projekat preimenovan je kao Linija zvana samoća, kako bi se ambijentalno prilagodio Novom Sadu koji nema tramvaje kao jedno od sredstava gradskog prevoza.

Tramvaj, kao i podzemni prolazi, železničke stanice, liftovi, klupe u parku su takozvani „no spaces“, ili ih bar tako zovu u modernoj teoriji umetnosti, mesta koja ne pripadaju nikome i zato su fantastično platno za projekciju svačijeg unutrašnjeg sadržaja. Upravo zato mi je tramvaj toliko inspirativan. On je zbilja u ovoj predstavi glavni lik, mesto u kom se kao u nekom hramu ili proročištu unutrašnji sadržaji ljudi ‘izlivaju’ u stvarnost i mešaju, mesto bola i katarze, suočenja sa sobom i potencijalnog prevazilaženja sebe. Zato se predstava i zove Tramvaj zvani samoća, u javnim prevozima uvek smo na neki čudan način sami, uronjeni u sopstvene misli što otvara prostor za samopreispitivanje – zaključio je Bodroža.

Prodaja ulaznica je počela, te ih svi zainteresovani mogu po ceni od 500 dinara (studenti i penzioneri po ceni od 300 dinara) kupiti svakog dana od 11 do 13 časova na biletarnici Kulturnog centra, ili sat vremena pre početka predstave na mestu održavanja.

Foto: Promo