Početna Kultura “Veče sa Želimirom Žilnikom” u Kulturnoj stanici Bukovac

“Veče sa Želimirom Žilnikom” u Kulturnoj stanici Bukovac

0

Događaj pod nazivom “Veče sa Želimirom Žilnikom” održaće se u sredu, 24. maja, od 20.00 časova u prostoru Kulturne stanice Bukovac.

Posetioce očekuje projekcija filma “Žurnal o omladini na selu, zimi” u trajanju od 15 minuta iz 1967. godine. Pored puštanja projekcije, posetioce očekuje i gostovanje učesnika na filmu, kao i režisera. Nakon razgovora sa gostima sledi prikaz filma “Placmajstori” iz 1977. godine u trajanju od 30 minuta.

“Žurnal o omladini na selu, zimi”

Ovaj dokumentarni film je snimljen u selima u okolini Novog Sada – Bukovcu, Krčedinu i Futogu. Kamera stavlja fokus na mlade ljude, u njihovom slobodnom vremenu – u vinskim podrumima, na igrankama, po seoskim ulicama, u kafanama. Učesnici su duhoviti i energični mladići i devojke koji se vesele, ali bi ipak želeli i da budu negde drugde.

Scenario i režija: Želimir Žilnik
Snimatelj: Mihajlo Jovanović – Ciga
Ton majstor: Dragan Stanojević
Montaža: Dragan Mitrović, Slobodan Mladenović
Produkcija: Neoplanta film, Novi Sad

“Placmajstori”

Šabački vašar – najveći tog tipa u Jugoslaviji – je balkanska svetkovina, koja traje tri dana i tri noći. Kupovina i prodaja stoke, automobila, odeće, vina i rakije, u haotičnom okruženju muzičkih grupa, pevača i trubača. Tu je i cirkus sa lavovima i slonovima, mađioničarima, vračarama, šibicarima, i prevarantima. Dokumentarni film pokazuje i rad domaćina vašara – placmajstora koji iznajmljuju parcele trgovcima i zabavnim radnjama i brinu se za red i mir na vašaru.

Scenario i režija: Želimir Žilnik
Snimatelj: Ljubomir Bečejski
Montaža: Slobodan Jandrić
Produkcija: TV Novi Sad

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: PrtSc/KS Bukovac