Početna Kultura Večeras otvaranje izložbe Аntifestivala “2K+” u Kulturnoj stanici “Svilara”

Večeras otvaranje izložbe Аntifestivala “2K+” u Kulturnoj stanici “Svilara”

0

Večeras, sa početkom u 20.00 časova, u Kulturnoj stanici “Svilara” biće otvorena izložba “House. Music. Europe. (HoME)”, koja će moći da se pogleda do utorka, 18. jula.

Permanentni Аntifestival “2K+” predstavlja publici kolektivnu izložbu umetnika i saradnika u projektu “House. Music. Europe. (HoME)”. Izložba je integralni deo ovog međunarodnog trogodišnjeg projekta koji se izvodi uz podršku EU kroz program “Kreativna Evropa”.

Projekat se bazira na inovativnom pristupu proizvodnje i promocije savremene muzike putem aktivnog učešća publike.

Koncert:

Bane Jovančević Kӣr / modular sint i sonifikovani glas

Izložba:

Jug Marković, audio instalacija: HOME

Julio César Palacio, audio instalacija/midžed media: HOGAR / LLAR #2

Carlos Nuñez Medina, audio instalacija/midžed media: OBJEKTI SEĆANjA

Ricardo Castro Arceiz, upitnik: SVE NAS JE MANjE I MANjE

Conny Zenk, eksperimentalna dokumentacija, SEĆANjA NA NESTAJUĆE JEZERO

Samu Gryllus/Ábris Gryllus/Franciska Éry/Bálint Bolcsó mixed media: ĆOŠAK

Zvučna instalacija “Kućica”, prateći objekti, video i vizuali, Marka Žvaka

Projekat “HoMe” vode četiri ustanove kulture koje se bave savremenom umetničkom muzikom. Glavni partner i aplikant u ovom programu је “Gryllus Kulturális” iz Budimpešte, a pored Kulturnog centra Vojvodine MC, tu su i “Mixtur festival” iz Barselone i “Black Page Orchestra” iz Beča.

Projekat je započeo izgradnjom zvučne instalacije “Kućica” koja je napravljena učešćem 12 konkursno odabranih umetnika i stručnjaka iz IT & Art tima “Binaura” iz Budimpešte koji se bave kodiranjem, algoritamskim artom, eksperimentalnim interfejsom i interaktivnim okruženjima.

Odabrani umetnici iz svake zemlje u trogodišnjem programu su kompozitor, elektronski muzičar i performer/muzičar.

Zvučna instalacija “Kućica” imala je turneju 2022. godine u svim partnerskim zemljama, privlačila je raznoliku publiku unutra i beležila govore koji su istovremeno softverski i umetnički transformisani u zvuk u realnom vremenu. Taj proces se zove sonifikacija. Izložene instalacije polaze od sonifikacije refleksija o kući kao domu i nastajale su uglavnom tokom turneje “Kućice”.

Ishod slobodne priče postaje zvučni entitet. Ljudski govori postaju zvuci, a zvuci postaju materijal za kompozitore koji će inkorporirati dobijene zvučne materijale u kompozicije koje će biti premijerno izvedene na festivalima i muzičkim događajima koje organizuju učesnici projekta.

Koncert od četiri naručene kompozicije za ansambl, elektroniku i sonifikaciju u organizaciji Antifestivala “2K+” biće održan u Novom Sadu 9. septembra 2023, a nakon toga u Beču, Budimpešti i Barseloni.

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: KS Svilara