Početna Kultura Večeras počinje Šekspir festival

Večeras počinje Šekspir festival

0

sekspir

Predstavom “Dva viteza iz Verone” u izvođenju ansambla čuvenog londonskog Glob teatra, večeras u vili Stanković u Čortanovcima počinje treći Šekspir festival. Šekspirovu ranu komediju u režiji Nika Begnala, najnoviju produkciju Glob teatra, sinoć je pogledala beogradska publika na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i pozdravila velikim aplauzom.

Do 6. jula u Čortanovcima će se publici predstaviti i “Kompani teatar” iz Mumbaja sa predstavom “Bogojavljenska noć”, grčka pozorišna trupa “C kao Cirkus” sa komadom “Mera za meru”, dok će Marija Žoao iz Portugala sa svojim triom “Ogre” prirediti džez koncert inspirisan Šekspirovim “Sonetima”.

Biće izvedena i prošlogodišnja koprodukcija Šekspir festivala i Šabačkog pozorišta – “Perikle” u režiji Nikite Milivojevića, idejnog tvorca i direktora manifestacije. Prateći program obuhvatiće projekcije filmova i studentske predstave po delima Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Osnivanje ovog festivala inicirao je Milivojević nakon premijere svoje predstave “Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Milivojević je bio vođen željom da se vila Stanković, izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Autor: Tanjug
Foto: Ilustracija/wikipedia.org