Početna Danas u gradu 17 godina od velikog požara na Radničkom

17 godina od velikog požara na Radničkom

0

Zgrada Radničkog univerziteta i ovu, 17. godišnjicu dočekuje kao kostur, a nema nikakvih informacija da li će ikada biti obnovljena. Ova zgrada je skoro potpuno izgorela u velikom požaru 6. aprila 2000. godine, a tada su izgorele i prostorije Radija 021 koje su se nalazile na 13. spratu. U požaru je život izgubila Milica Prostran (radnica u TV Duga), koja je bila u liftu kada se požar već proširio, a više osoba je povređeno, među kojima i više zaposlenih Radija 021.

Požar je izbio nešto posle 15 časova u prostorijama TV “Duga” na 12 spratu i brzo se proširio na ostale spratove. Vatrogascima je trebalo nekoliko sati da zaustave širenje vatre.

Iako je novac od osiguranja iskorišćen za čišćenje i deo radova, zbog nerešenih odnosa između Grada Novog Sada i Novosadskog otvorenog univerziteta oko vlasništva nad objektom, radovi nikad nisu nastavljeni. NOU je kasnije odlukom vlasti u vreme gradonačelnice Maje Gojković bukvalno izbačen iz lokalne uprave, tako da su desetak godina sami.

Tokom godina bilo je više priča da će se nešto pokrenuti sa mrtve tačke, čak su pred prethodne lokalne izbore najavili i skoru obnovu, ali ništa se nije desilo i zgrada prevashodno služi da u vreme izbora bude podloga za ogromne banere političara. Takođe, ova zgrada je jedno vreme bila i stecište beskućnika, ali i mladih, a 2015. godine jedna 15-godišnja devojčica je stradala u padu sa zgrade.

Autor i foto: 021.rs