Početna Danas u gradu Bezbednost kupača na Štrandu povećana, spasioci dobili novu opremu

Bezbednost kupača na Štrandu povećana, spasioci dobili novu opremu

0

U okviru obuke spasilaca Crvenog krsta Vojvodine, na Štrandu je organizovana poseta 15 novih polaznika koji su imali priliku da se upoznaju sa zaduženjima spasilaca, spredstvima međusobne komunikacije i pravilnom upotrebom nove spasilačke opreme.

Svake godine na Štrandu o bezbednosti kupača brine se oko 30 obučenih spasilaca, koji su raspoređeni u sedam spasilačkih kula. Sa novom opremom posao će im biti znatno olakšan, ali to ne isključuje određena pravila ponašanja, kojih se kupači moraju pridržavati.

“Mi imamo tri mesta, tri dela plaže gde je zabranjeno kupanje. to je Danubius gde je krivina gde se vadio pesak pre godinu-dve dana, ispod mosta gde još imamo posledice bombardovanja i na špicu gde je plovni put. Ono što još moramo da znamo na plaži da je kupanje iz bova zabranjeno unošenje plutajućih objekata, zabranjen ulazak u vodu u alkoholisanom stanju i to su neka pravila”, kaže Miroslav Begović, koordinator spasilačke službe.

Statistike pokazuju da se najčešće intervencije spasilaca odnose na pružanje prve pomoći na samom kupalištu. Stoga je važno da svaki spasilac prođe sve segmente obuke, koji su neophodni za bezbednost kupača, kažu iz Crvenog krsta Vojvodine.

“Svaki spasilac pristupi obuci odnosno prođe ulazno testiranje i utvrdi se da je fizički i psihički spreman i sposoban da završi obuku, prolazi segmente koji se tiču spašavanja na vodi i izvlačenja osoba koje se nađu u situaciji da se utapaju, takođe sa elementima ukazivanja mera prve pomoći”, kaže Jelena Milić, Crveni krst Vojvodine.

Bezbednost kupača na Štrandu je znatno povećana, od kako su spasioci dobili novu spasilačku opremu, kažu iz “Gradskog zelenila”.

“U tom smislu smo obezbedili novi čamac, obezbedili smo nove spasilačke kule, ove bove, motorole putem kojih komuniciraju spasioci, info table koje obeležavaju pravila ponašanja plaži i vrednost ovog projekta je bila 3 miliona dinara”, kaže Jelena Prica, JKP “Gradsko zelenilo”.

Iako je plaža od prvog maja zvanično otvorena, temperatura vode i dalje nije pogodna za kupanje. Onima koji se ipak odluče za taj poduhvat, stručnjaci savetuju postepen ulazak u vodu, jer bi u suprotnom sebe izložili zdravstvenom riziku.

Izvor: RTV
Foto: JKP Gradsko zelenilo