Početna Danas u gradu Dečija radionica “Ja, ti, mi” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Dečija radionica “Ja, ti, mi” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

kid-1666815_640

Dečija radionica “Ja, ti, mi – autoportret, portret i grupni portret” održaće se danas od 12 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Kako sopstveni lik ili lik drugog čoveka mogu umetniku poslužiti kao inspiracija, deca mogu videti na primerima aktuelne izložbe 45 godina Memorijala umetnika gde je izloženo 14 autoportreta, 17 portreta i tri grupna portreta.

Među najinteresantnijima su autoportreti Ljubice Cuce Sokić i Koste Hakmana, kao i portret Jovana Bijelića (Nikola Graovac), portret Ivana Tabakovića (Nebojša Mitrić) i portret Mila Milunovića (Petar Omčikus), svi različiti na svoj način: stilski, po formatu, tehnici ili materijalu u kom su izrađeni.

Koncept radionice zamišljen je kroz razgovor kustosa sa decom koji će se nastaviti u vidu praktičnog dela druženja. Posle kratkog uvoda o istoriji portreta učesnici će odlučiti sami da li žele da naslikaju veseli grupni portret svojih drugara, zamišljeni autoportret ili ozbiljan portret svoje bake.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba 45 godina Memorijala umetnika, posvećena obeležavanju 45 godina od osnivanja Memorijala umetnika i 55 godina od otvaranja muzeja za javnost. Memorijal umetnika je osnovan 1971. godine kao segment stalne postavke Spomen-zbirke, prema zamisli Pavla Beljanskog da svoju zadužbinu upotpuni portretima i autoportretima i dokumentarnim materijalom o svim umetnicima koji su zastupljeni u njoj.

Realizaciju Memorijala kolekcionar nije doživeo, a tokom proteklih decenija nabavka novih eksponata, programske inovacije i upotreba različitih tehnologija omogućili su neprekidno usklađivanje ovog prostora savremenim muzeološkim tendencijama. Iz toga je proistekla i učestalost tematskih izložbi o umetnicima koje su zamenile klasični postav Memorijala ali je uvek isticana osnovna ideja: da publici približi likove stvaralaca iz kolekcije i njihovo prijateljstvo s Beljanskim.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay