Početna Aktuelno #FoodPlanet2020: Izrael i Finska predstavljaju tradicionalne specijalitete

#FoodPlanet2020: Izrael i Finska predstavljaju tradicionalne specijalitete

0

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications” i  “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 10. oktobra na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Danas će na festivalu dve zemlje, Izrael i Finska, predstaviti svoju kulturu, tradicionalna jela i specijalitete.

S početkom u 15 časova, predstaviće se ambasada Izraela. Posetiocima će se obratiti ambasador Yahel Vilan, a Izrael će danas predstaviti svoju nacionalnu kuhinju i upoznati sve prisutne sa kulturom i tradicijom svoje zemlje.

Osim ukusnih izraelskih specijaliteta koje će posetioci moći da degustiraju, biće u prilici i da pogledaju izložbu pod nazivom “Vodič kroz hipsterski Izrael”. Šetnjom kroz ovu izložbu posetioci će osetiti delić kulture mladih u Izraelu, od tzv. street art-a do tetovaža, ‘’vintage’’ mode i ‘’indie’’ bendova do skrivenih kutaka grada poput eklektičnog boho kvarta Florentin u Tel Avivu.

S početkom u 18 časova predstaviće se Finska, a prisutnima će se obratiti ambasador Finske Kimo Lahdevirta koji će doći u pratnji supruge Pie Kaikonen. Ovom prilikom, čućemo nešto više o tradicionalnoj kuhinji ovde zemlje i biti u prilici da kroz video prezentaciju detaljnije upoznamo Finsku.

Postioci će imati priliku da degustiraju tradicionalnu finsku uličnu hranu koja se zove Möttönen ili Atom, hleb od krompira sa lososom i rolnicama sa cimetom.

Sve do 20. oktobra, tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na platou će se nalaziti i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.