Početna Danas u gradu Memorijalna izložba u čast vajara Jovana Soldatovića od danas u TONS-u

Memorijalna izložba u čast vajara Jovana Soldatovića od danas u TONS-u

0

Memorijalna izložba porodice Soldatović “…Osvrti, sećanja…” u čast vajara Jovana Soldatovića, biće otvorena danas, 29. novembra u prostoru Turističke organizacije Novog Sada, na Trgu slobode 3.

Ova izložba je poklon Galerije “Atria humana” sugrađanima povodom predstojećih praznika i 102. godišnjice od rođenja vajara Jovana Soldatovića, a biće ostvarena u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada i Udruženjem umetnika Petrovaradinske tvrđave “Likovni krug”.

Radovi koji će biti izloženi su deo porodične zbirke radova iz njegove umetničke zaostavštine, a autor izložbene postavke je Strahinja Soldatović.
Otvaranje izložbe biće propraćeno muzičkim nastupom Senke Soldatović Nedeljković (sopran) i Aleksandre Rakić (klavir), kao i obraćanjem predstavnika porodice Soldatović, predstavnika Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave “Likovnog kruga” i predstavnika Turističke organizacije.

Akademski vajar Jovan Soldatović (1920 – 2005) je većinu svog života posvetio Novom Sadu i kroz brojna dela, čija je veličina zapažena ne samo na našim prostorima nego i u inostranstvu, doprineo umetnosti Novog Sada. Danas građani i građanke Novog Sada imaju privilegiju da svakodnevno uživaju u lepoti Soldatovićevih dela, kao što su Spomenik žrtvama racije “Porodica” na Keju žrtava racije, “Đura Jakšić” u Dunavskom parku, “Borba jelena” na Petrovaradinskoj tvrđavi, “Razigrani konji” na Novosadskom sajmu i brojna druga.

Otvaranje izložbe je u 18 časova, a postavka se može pogledati do 15. januara 2023. radnim danima od 8 do 18 časova, a subotom od 9 do 17 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia