Početna Danas u gradu Poezija na mađarskom i srpskom večeras u “Izbi”

Poezija na mađarskom i srpskom večeras u “Izbi”

0

poetsko-vece-izba-jpg_660x330

U Kafe-galeriji “Izba” u Novom Sadu večeras u 20 časova biće održano treće po redu poetsko veče “traNSporteri – poezija na jezicima!” (traNSzportőrök – többnyelvű költészet!), a svoje radove na srpskom i mađarskom govoriće Vitomirka Vita Trebovac, Roland Orčik, Tamaš K. Olaz i Bojan Samson.

Ideja za organizaciju kontinuiranih poetskih večeri na kojima se govori poezija na lokalnim jezicima rodila se u MaTerra Mestu, novosadskom klubu koji je postojao godinu dana i u kojem se, tokom tog kratkog vremena, okupilo mnogo različitih struja – rekla je Jelena Anđelovski promovišući poetske večeri na konferenciji za novinare u Medija Centru Vojvodine.

Nakon čitanja poezije, sledi razgovor o sili pisanja poezije, o prevodu, o razlozima (ne)susretanja mnogih jezika našeg regiona, o aktivnom tekstu, o solidarnosti među piscima/spisateljicama i solidarnosti uopšte – istakla je Anđelovska.

Program “traNSporteri” organizuju udruženje “Kružok Most”, Boom kolektiv, Izdavački zavod “Forum” i udruženje “Jožef Atila” iz Budimpešte, uz podršku Nacionalne fondacije za kulturu – Budimpešta.

Izvor: Autonomija.info
Foto: Promo