Početna Danas u gradu Premijer Crne Gore u Novom Sadu

Premijer Crne Gore u Novom Sadu

0

Predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, ugostili su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je susret sa pokrajinskim premijerom i gradonačelnikom Novog Sada odlična prilika da se konstatuje ono u šta se već uverio juče prilikom razgovora sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, odnosno predsednicima Vlade, Parlamenta i Države, a to je da su crnogorsko-srpski odnosi u usponu.

– Mi napredujemo ne samo kada je u pitanju dijalog na međudržavnom političkom nivou, već kvalitetnije radimo i na valorizaciji naših resursa, u okviru poljoprivrede, turizma, infrastrukture i energetike. Raduje me činjenica da se na svim nivoima vlasti posvećeno radi na održavanju postojećih prava, ali i na daljem unapređivanju položaja crnogorske nacionalne manjine – rekao je Marković.

Vučević je istakao da su sa Markovićem razgovarali o sponama koje vežu dva naroda, o položaju crnogorske nacionalne zajednice u gradu, kao i o odličnim odnosima koje dugi niz godina Novi Sad neguje sa gradovima Budvom i Tivtom.

– Ono što je posebno zanimalo premijera Crne Gore jesu nedavno osvojene titule Novog Sada na kojima nam je čestitao, a u pitanju su Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, kao i titula Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu. Trudićemo se da i u buduće blisko sarađujemo i negujemo više nego dobre odnose sa našom susednom zemljom i da kroz razne kulturne i ekonomske aspekte učvršćujemo saradnju Novog Sada i crnogorskih gradova – rekao je Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da postoje tradicionalno dobri odnosi, kako na nivou dve države, tako i što se tiče odnosa Vojvodine prema crnogorskoj zajednici, a koji predstavlja samo deo ukupne politike koju Vlada AP Vojvodine vodi kada je reč o ostvarivanju prava svih nacionalnih zajednica.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad