Početna Danas u gradu “Ritam Evrope” danas u centru Novog Sada

“Ritam Evrope” danas u centru Novog Sada

0

Ritam Evrope 2016

Studentski kulturni centar Novi Sad u okviru manifestacije “Ritam Evrope!” kojom se obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope večeras na Trgu slobode u Novom Sadu organizuje celovečernji koncert na kome će nastupiti bendovi Hladno pivo, Marčelo i Napeti Quintet i Del Arno Band.

Početak programa na Trgu slobode najavljen je za 19 časova.

Ekipa O radija uživo će prenositi sve koncerte. Slušaoci koji ne budu mogli da dođu u Novi Sad putem sajta www.oradio.rs moći će da prate dešavanja, kao i da čuju ekskluzivne intervjue sa bendovima koji nastupaju. Program će biti dostupan i na društvenim mrežama kao live Facebook emitovanja, fotografski izveštaji i live Snapchat priče.

U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Nakon ogromnih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je 9. maja 1945. godine potpisala bezuslovnu kapitulaciju. Od tada se ovaj dan u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950. godine, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke. Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope.

Izvor: O Radio
Foto: Promo