Početna NStyle Spoj mode i umetnosti na zatvaranju vanrednog izdanja “Serbia Fashion Weeka”

Spoj mode i umetnosti na zatvaranju vanrednog izdanja “Serbia Fashion Weeka”

0

Četvrtog, ujedno i poslednjeg dana vanrednog, 14. po redu izdanja “Serbia Fashion Weeka”, modni karavan preselio se na novu lokaciju – Muzej Vojvodine.

Veče je počelo nastupom muzičkog kvatreta koji je goste uveo u umetničko-modni program koji se nastavio otvaranjem izložbe na kojoj su domaći dizajneri prikazali po nekoliko modela. Neki od njih predstavili su se kreacijama koje su uradili za aprilsko izdanje nacionalne nedelje mode koje je trebalo da bude održano u aprilu, ali je zbog pandemije koronavirusa otkazano, a drugi su predstavili i neke modele iz kolekcija koje tek nastaju, a koje će biti prikazane na oktobarskom “Serbia Fashion Weeku”. Marija Šabić, Suzana Perić, Milica Tričković, Nemanja Pantelić, Jelena Malešević, MB Contur, Bratscher, Lanna Line Dresses, mlada Tara Katarina i drugi.

Posle svečanog otvaranja izložbe, u dvorištu Muzeja Vojvodine usledio je završni panel “Jun u oktobru”. U ulozi moderatora, Marina Kosanović razgovarajući sa dizajnerima Suzanom Perić, Milicom Tričković, Nemanjom Pantelićem, Jelenom Malešević, Tarom Katarinom i predstavnicima brendova MB Contur, Bratscher, Lanna Line Dresses, kroz njihova iskustva i primere tražila je odgovor na pitanje na koji način se srpska modna industrija prilagodila novonastaloj situaciji i kako bi trebalo nastaviti raditi u novoj modnoj normalnosti koja nas očekuje kada se pandemija završi. Govornoici su imali različite stavove, ali su bili složni u oceni da kreativnost nije ugrožena, kao i da kvalitet i rad uvek moraju da daju rezultate.

“Ovo, vanredno izdanje ‘Serbia Fashion Weeka’ više smo posvetili umetnosti. Pripremamo se za Evropsku prestonicu kulture 2021. Zaključak poslednjeg panela, koji je meni bio najdraži, jeste to da su naši dizajneri izdržali, da imaju dovoljno snage i volje da nastave dalje. Ono što je sada potrebno jeste da država pomogne svima koji rade u kreativoj industriji. To je mnoštvo ateljea od juga do severa Srbije, koji imaju izuzetno veliki potencijal. Neki od njih su učestvovali na večerašnjem panelu, govorili su o svojim iskustvoma i problemima. ‘Serbia Fashion Week’ će učiniti sve da oni i dalje putuju, da izlažu na inostranim nedeljama mode, da budu prisutni na online platformama… Međutim, da bi preživeli ova teška vremena u kojima se svi nalazimo, neophodna je pomoć države. Ukoliko opstanu i ne zatvore svoje atelje, sigurna sam da će svi oni umeti posle svojoj zemlji to da vrate na pravi način”, poručila je predsednica “Serbia Fashion Weeka” Svetlana Horvat, pre nego što je pozvala učesnike panela, kao i goste koktel koji je kasnije usledio.

Po opštem utisku koji se mogao čuti na koktelu, ovo, vanredno izdanje nacionalne nedelje mode, jedine licencirane u Srbiji, bilo je drugačije od svih prethodnih i veoma uspešno, imajući u vidu okolnosti u kojima se ova manifestacija održala. “Serbia Fashion Week” je na ovaj način pokazao svoju snagu, uz poruku da ukoliko se želi postići prosperitet i razvoj, da je neophodno održati tradiciji i umeti naći načina da se prilagodi situaciji i različitim okolnostima.

Ukoliko to okolnosti nastale zbog pandemije dozvole, 15. izdanje naše nacionalne nedelje mode održaće se u oktobru, nakon čega će u novembru uslediti “Serbia Fashion Week – China edition”, kada će SFW učiniti sve da potvrdi svoju liderski poziciju kada je reč o modnim manifestacijama u celoj Jugoistočnoj Evropi.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: SFW / Nenad Karlic, D. Rauški, Srđan Aleksić