Početna Party Time Grupa “Ođila” nastupa u Novom Sadu

Grupa “Ođila” nastupa u Novom Sadu

0

odjila web

Prepoznatljiva po izvođenju romske muzike po ugledu na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo i Moja slatka umiljata zver Grupa “OĐILA” nastupiće sutra, 7. avgusta, u Novom sadu. Koncert će se održati u vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) s početkom u 21h, a ulaznice za njihov nastup mogu se kupiti po ceni od 500 dinara u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021 452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
U slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u Sinagogi s početkom u 21 čas!

Grupa “Ođila” je osnovana u oktobru 1983. godine. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.
Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova Tamna strana sunca, Drugi čovek i Osmi dan u nedelji, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu Letimo, srešćemo se, u režiji Steve Žigona.) U istom periodu, “Ođila” je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi. “Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe “Gipsy Kings”. “Ođila” se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur). Nakon početka rata na prostorima Jugoslavije, došlo je do gašenja benda. Dva člana odlaze u inostranstvo, a troje iz originalne postave ostaju u Beogradu i nastavljaju muzički život kao grupa “Romano 4”. Oni su napravili bazu za povratak grupe “Ođila” na muzičku scenu u maju 2007. godine, koji je označen uspešnim koncertom u Beogradu.

Autor i foto: NsHronika.rs