Početna Politika Ambasador Finske u poseti Novom Sadu

Ambasador Finske u poseti Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ambasadorom Republike Finske Nj.E. Kimom Lahdevirtom u Gradskoj kući i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu. Ambasador Lahdevirta se zahvalio na gostoprimstvu pohvalivši dosadašnju uspešnu saradnju Novog Sada i ambasade Finske.

Gradonačelnik i ambasador su razgovarali o zaštiti životne sredine i planovima Novog Sada na poljima unapređenja kvaliteta ekologije i energetske efikasnosti, odnosno o konceptu „pametnog grada”. U tom pogledu, ambasador je naglasio da iskustva finskih „pametnih gradova”, mogu poslužiti i Novom Sadu koji već aktivno radi na tome, prvenstveno u domenu stvaranja održive i ekološke infrastrukture.

Takođe, bilo je reči i o odličnoj investicionoj klimi koja vlada poslednjih godina u Novom Sadu, odnosno o potencijalima grada koji bi mogli pružiti finskim kompanijama nove poslovne prilike. U tom pogledu, razmenjena su iskustva o konkretnim rešenjima koja se nude na polju poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu.

Gradonačelnik i ambasador su se saglasili da su bilateralni odnosi Srbije i Finske tradicionalno dobri i prijateljski, te da se nadaju da će uskoro doći i do smirivanja situacije prouzrokovane virusom korona i da će se saradnja dve zemlje intenzivirati na svim poljima.

Oni su kao narednu zajedničku aktivnost istakli Konferenciju o cirkularnoj ekonomiji koju Ambasada Finske sa ostalim nordijskim ambasadama planira da organizuje u Novom Sadu na jesen.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad