Početna Politika Bojan Pajtić: Zabrinut sam za sudbinu Pokrajine

Bojan Pajtić: Zabrinut sam za sudbinu Pokrajine

0

bojan-pajtic-foto-tanjug1

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić održao je danas u Novom Sadu poslednju konferenciju za novinare na toj funkciji, na kojoj je predstavio rezultate njenog rada i poručio da je zabrinut za sudbinu pokrajine.

Pajtić je novinarima kazao da je pre 12 godina doneo odluku o štednji budžetskih sredstava i ukidanju svih privilegija.

Odrekli smo se prezentacija i radili smo u skromnim uslovima. Radili smo solidarno i trudili se da omogućimo svakom građaninu jednak pristup skromnim sredstvima kojima smo raspolagali – rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

On je dodao da je budžet Vojvodine uskraćen za preko 500 milijardi dinara, ali da je uprkos tome postignut ogroman uspeh.

Uz minimum saradnje s republičkim vlastima, uključujući i vanredne situacije, uz medijski progon funkcionera Pokrajinske vlade i besmisleno ukidanje nadleženosti, svakog dana smo otvarali po nekoliko objekata, pomogli smo poljoprivredu, platili smo prevoz studentima, pomagali porodicama kroz finansiranje veštačke oplodnje, prevenciju bolesti i ulaganje u zdravstvo – naveo je Pajtić.

On je dodao da je vojvođanska vlast zatekla napuštene gradjevinske skele, ali da je uspela da izgradi zdravstveni Urgentni centar, završi Kamenicu 2 i druge velike projekte.

Ponosimo se svim sagrađenim mostovima, ponosni smo na odbranu od poplava, pamtićemo sreću porodica kojima smo pomogli – kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada uspela da stvori sistem koji se štiti sam od sebe i kvarljivosti, i omogućila transparentno trošenje sredstava i uvid u svaki potrošen dinar.

Nema naseljenog mesta koje nismo obišli, posebno vodeći računa o manjinskim zajednicama – dodao je Pajtić.

On je istakao izdvajanja novca za pomoć građanima albanske nacionalnosti kojima su huligani zapalili pekare, izgradnju Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, pomoć gradjanima čija je imovina oštećena u poplavama.

Pored toga, izdvojio je pomoć bračnim parovima u kupovini kuća na selu, izgradnju obrazovnih objekata, mostova, puteva, bicklističkih staza, vodovodnih i kanalizacionih mreža.

Pajtić je naveo i da je putem programa podrške otvoreno novih 50.000 radnih mesta, 137 pogona novih tehnologija, 400 naučnih skupova, a da je poljoprivrednicima i malim preduzećima dato 11.000 kredita i garancija.

On je podsetio i na nagrade koje je Pokrajinska vlada dobila za privlačenje investicija i stvaranje uspešnog regiona.

Trebalo bi biti posebno talentovan da se uništi takav sistem – poručio je predsednik Pokrajinske vlade.

Pajtić je apelovao na novu Pokrajinsku vladu da sačuva ljude koji znaju šta rade, uz minimalne zarade i bez privilegija.

Zabrinut sam za sudbinu Vojvodine, ali mi je drago što više ne postoji ni ta diskriminaciona isprika za nerešavanje problema. Očekujem zbog toga donošenje zakona o finansiranju Vojvodine, o nadležnostima, veće transfere lokalnim samoupravama – rekao je on.

Pajtić je dodao i da očekuje da će poljoprivrednicima biti omogućeno da žive od svog rada na svojoj zemlji i da građani Vojvodine neće biti “jeftina radna snaga” koja zarađuje samo za avionsku kartu kako bi otišli iz ove zemlje.

Izvor: Beta
Foto: Tanjug