Početna Politika Čanak: Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana

Čanak: Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana

0

Canak_Nenad_mc

Vojvodina je voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju 30. i 31. jula 1945. godine, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije, navodi lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i ocenjuje da je to veliki i izuzetno značajan datum u istoriji Vojvodine i njene autonomije ponikle na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu.

– Upravo taj koncept danas je izložen i biće izložen pokušajima revizije ne bi li autonomija bila degradirana ili čak u ekstremnijoj varijanti ukinuta, a s njom i svaka druga specifičnost Vojvodine, sve dok na kraju ne nestane i njeno ime – ocenio je Čanak.

– Svesna da je takvih pokušaja bilo i da će ih biti, LSV je i insistirala i izborila se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine usvojenoj 2013. godine ostane rečenica koje su neki hteli lako da se odreknu: “Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna pokrajina, priključi Srbiji” – podseća Čanak.

On ističe da autonomija Vojvodine jeste istorijska činjenica, “kao što je činjenica i to da je autonomija Vojvodine konstituisana tako da se ne može ukidati voljom republičke vlasti jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije i tako postala njen konstituent”.

– U temelje vojvođanske autonomije ugrađen je i antifašizam, a upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži. Zato će i promena Ustava na putu ka Evropskoj uniji biti velika prilika da se konačno i trajno uvaže i ove činjenice i sve specifičnosti Vojvodine, te da joj se garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije, a to podrazumeva izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i sopstvene prihode – naveo je Čanak.

Izvor: 021
Foto: Medjia Centar Beograd