Početna Politika Čanak: Novi Sad infrastrukturno ne može da izdrži godišnji priliv od 7.000...

Čanak: Novi Sad infrastrukturno ne može da izdrži godišnji priliv od 7.000 novih stanovnika

0

nenad-canak-jpg_660x330

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio da je Novi Sad infrastrukturno ne može da izdrži godišnji priliv od 7.000 novih stanovnika.

Kako je naveo za sarajevsku televiziju Fejs, Novi Sad ne može da izdrži priliv novih stanovnika, dok se drugi delovi Vojvodine prazne, zbog čega nove kuće na selima koštaju manje od 10.000 evra, jer niko neće da živi u njima.

“A neće da živi, jer zbog centralizacije napravljene u Srbiji sve što nije na koridoru Budimpešta-Novi Sad-Beograd-Niš, što nije tu usput, jednostavno vene. A to nije slučajnost”, ocenio je Čanak.

Kako je 021.rs već pisao, u Vojvodinu se prošle godine doselilo čak 28.105 građana, a najviše njih se njih odlučilo upravo za Novi Sad.

Čanak je dodao da trećina Vojvodine i neki delovi Novog Sada, nemaju kanalizaciju, dok dve trećine Vojvodine pije neispravnu vodu, a u pojedinim gradovima i danas umesto asfalta postoji turska kaldrma ili zemljani put.

U prilog Čankovoj izjavi idu i prošlogodišnji podaci Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine koji pokazuju da postoji veliki broj opština čiji najveći deo nije pokriven kanalizacijom. Problem bi umnogome rešila dodatna sredstva Evropske unije, koja su još uvek na dugom štapu.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj Čanak je istakao da je to opasno igranje vatrom te je upitao Tomislava Nikolića, koji je poručio da referendum ne sme ostati mrtvo slovo na papiru, znači li to da i u Vojvodini može da se sprovodi referendum uprkos Ustavnom sudu Srbije.

Autor: 021.rs
Foto: LSV