Početna Politika Danas prva sednica Skupštine Vojvodine u novom sazivu: Potvrđuju se poslanički mandati

Danas prva sednica Skupštine Vojvodine u novom sazivu: Potvrđuju se poslanički mandati

0

Prva sednica novog saziva Skupštine Vojvodine počinje danas, 9. februara, u 10 sati.

Na sednici će se potvrditi mandati poslanika i obrazovati poslaničke grupe. Takođe, biće izabrani predsednik i potpredsednik Skupštine.

Imenovaće se i generalni sekretar.

Na sednici se mogu obrazovati i radna tela Skupštine.

Podsetimo, u Skupštini Vojvodine odlučivaće ukupno 120 poslanika.

Većinu poslaničkih mesta, odnosno više od 50 odsto, dobila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, a za njima sledi koalicija “Srbija protiv nasilja”.

Osim njih, cenzus su prešli Savez vojvođanskih Mađara, Sociajlistička partija Srbije, “NADA – Novi DSS i POKS” i lista “Ivica Dačić – premijer Srbije”. Cenzus je, kao manjinska stranka, prešla i Ruska stranka.

Ovo je prvi saziv vojvođanske skupštine u kom je Srpska radikalna stranka ostala bez mandata. Iz “trke” je ispala i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, koja je i prvi put samostalno nastupila na izborima.

SNS će imati 66 poslanika, Koalicija “Srbija protiv nasilja” 30 poslanika, Savez vojvođanskih mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i Koalicija Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije po sedam poslanika i jednog Ruska stranka, koja je nastupala kao manjinska stranka.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva/Pokrajinska vlada