Početna Politika Novaković: Nameštaju Kruževića da preuzme Vode Vojvodine da bi Galens nesmetano gradio

Novaković: Nameštaju Kruževića da preuzme Vode Vojvodine da bi Galens nesmetano gradio

0

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković pozvao je tužilaštvo i policiju da “obrate pažnju” na projekat uređenja priobalja Novog Sada koji, po njegovim rečima, gradonačelnik Miloš Vučević i brat predsednika Srbije Andrej Vučić pokušavaju da nameste kompaniji “Galens”.

Novaković je naveo da je ne samo u poslovnim krugovima, nego i u najširoj javnosti Novog Sada “poznata koruptivna veza između kompanije “Galens” sa jedne i Andreja Vučića i Miloša Vučevića sa druge strane” i da je toj firmi “obećano celo dunavsko priobalje”.

– Takođe, poznato je da već duži vremenski period Andrej Vučić i Miloš Vučević pokušavaju da smene direktora “Voda Vojvodine” Slavka Vrndžića i na njegovo mesto dovedu zamenika gradonačelnika Novog Sada Srđana Kruževića – dodao je Novaković. On je ocenio da, “ukoliko se obistine namere Miloša Vučevića, Novi Sad može pretrpeti ozbiljne posledice, a projekat uređenja priobalja i izlazak Novog Sada na Dunav nepovratnu štetu”.

– Gradonačelnik nas obaveštava da je obavio razgovor sa ambasadorkom Kine Čen Bo, o dobijanju preferencijalnih kredita i ponudi jedne kineske kompanije za gradnju mosta preko Dunava, kao i o opstrukciji JVP “Vode Vojvodine”, koje koče te velike ideje. Na koji način i u kojoj meri sme i može da se zaduži Novi Sad ne rešava se preferencijalnim kreditima u razgovoru sa ambasadorima, nego u Skupštini grada i otvaranjem javne rasprave – naveo je Novaković.

Dodao je da se pitanje ko će graditi most određuje raspisivanjem međunarodnih tendera, a ne neposrednom pogodbom u razgovoru sa bilo kojim ambasadorom.

SNS: Novaković ponovo laže

Gradski odbor Srpske napredne stranke reagovao je povodom Novakovićevih tvrdnji, navodeći da je u pitanju još jedna u nizu neistina.

– Po svemu izrečenom, ova izjava slična je Đilasovim, Jeremićevim i Aleksićevim tvrdnjama u slučaju “Jovanjica”, koje je juče demantovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Najgore je to što optužbe za nameštanje poslova dolaze od čoveka koji je zloupotrebom službenog položaja oštetio budžet Novog Sada za oko četiri miliona evra – navode u SNS-u.

Gradski odbor Srpske napredne stranke podseća na to da za vreme vlasti Demokratske stranke ništa nije urađeno na uređenju priobalja.

– Sada se radi na tome da se sa Vojskom Srbije postigne dogovor o objektima u blizini reke, da se nađe rešenje za Brodogradilište, da se oživi Ribarsko ostrvo kao potencijalno velika turistička atrakcija. Očigledno je da delu opozicije svaka inicijativa koja doprinosi razvoju grada smeta, jer niti će dobiti podršku građana, niti će imati priliku da reketiraju investitore, što im je bila omiljena delatnost na kojoj su se jedino dokazali – dodaju u SNS-u.

Što se tiče Novakovićevog spominjanja zaduživanja Grada za realizaciju ovog projekta, podsetili su na to da se Novi Sad u septembru 2010. godine, bez ikakvih predloženih projekata i bez ikakve potrebe, zadužio 65 miliona evra.

– Novaković u saopštenju Narodne stranke spominje i to da ovakvi projekti treba da se nađu pred odbornicima Skupštine grada. Naravno da će se naći, a Srpska napredna stranka i ovom prilikom poziva Novakovićeve saborce da prestanu da bojkotuju sednice Skupštine, jer na taj način omalovažavaju građane koji su ih birali i pokazuju potpunu nezainteresovanost za razvoj grada, mada nam je to odavno poznato – dodaju naprednjaci u saopštenju.

Gradonačelnik Miloš Vučević prethodno je, govoreći o uređenju priobalja kod Limana, optužio “Vode Vojvodine” da koče taj plan.

– Plan imamo, ali nemamo saglasnost “Voda Vojvodine”. Pitajte njih zašto koče. Ne znam šta rade, ali znam da ćemo se obratiti resornom ministarstvu i tražiti da država interveniše. Nećemo da dozvolimo da nas iko ucenjuje i zaustavlja u razvoju Novog Sada. To je potez kojem pripadaju Kamenička ada, Ribarsko ostrvo, Dunavac, Šodroš, Brodogradilište… Osim Brodogradilišta koje je privatizovano, većinom je gradska imovina, ali deo pripada javnim preduzećima “Vode Vojvodine” i “Vojvodinašume”, a sve stoji u mestu zato što “Vode Vojvodine” kradu vreme Novog Sada i Novosađana. Ako imaju neku primedbu neka nas pismeno o tome obaveste, umesto što ćute. Građani ih plaćaju za to što se ne bave svojim poslom – izjavio je Vučević.

Na pitanje kada će krenuti izgradnja novog mosta, odgovorio je da je pre nekoliko dana o tome razgovarao sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

– Razgovarali smo o dobijanju preferencijalnih kredita, jer imamo već ponudu jedne kineske kompanije – naveo je Vučević.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay