Početna Politika Odbornici o crkvi na Limanu: Ko se boji “Žute kuće”, ko su...

Odbornici o crkvi na Limanu: Ko se boji “Žute kuće”, ko su antihrišćani i antisrbi?

0

Zasedanje Skupštine grada juče proteklo je samo u raspravi o gradnji verskog objekta na Limanu, iako je na dnevnom redu bilo 40 tačaka.

Za odluku o izmeni plana kojom bi se predvidela crkva kod Štranda glasalo je 59 odbornika, dvoje ih je bilo protiv, dok 17 odbornika nije bilo u sali.

Niko se nije javljao da govori ni o jednoj drugoj tački dnevnog reda, osim što se SRS usprotivio izboru Stevane Subić za lokalnog ombudsmana, prvenstveno sumnjajući da će zaista zastupati građane, jer je proteklih deset godina bila prvi pomoćnik jednog od javnih izvršitelja.

Šta će biti tema današnje sednice naslutilo se i pre ulaska u samu zgradu Skupštine grada. Pokret Bravo je predao anketu u kojoj je oko 2.000 ljudi izrazilo svoje mišljenje o zelenoj površini kod Štranda na kojoj treba da se gradi crkva.

Gradonačelnik Milan Đurić je ponovio da se planira crkva kodgr Štranda kojom bi se, uz Memorijalni centar posvećen žrtvama Racije 1942. godine, čuvalo sećanje na stradale u Bačkoj tokom okupacije u Drugom svetskom ratu. Kako je naveo, time će se povećati broj verskih objekata, ali i zeleni prostori, jer će livada biti uređena, dok bi na mestu mini golf terena, koji niko ne koristi, moglo da bude dečije igralište.

Pritužbe i reakcije na ovu odluku, Đurić je stavio u kontekst političkog delovanja, a nije se odgovorilo na pitanja o tome da li će stanovnicima ovog dela grada biti omogućeno da se izjasne žele li crkvu u svom kraju ili ne.

“Ne znam zašto govorite građani, a kažete politička partija, odnosno neka politička organizacija je skupljala potpise. Oni su potpise skupljali u političke svrhe kako bi se postiglo ono što žele”, rekao je Đurić.

Gradonačelnik nije odgovorio na pitanje 021.rs ko će graditi verski objekat, s obzirom na to da se izgradnja planira na gradskom građevinskom zemljištu.

Na samoj sednici Skupštini grada Đurić nije pričao, ali se obratila predsednica odborničke grupe SNS-a Sanja Draško. Ona je izjavila da će oni da sagrade crkvu na Limanu, a da neće biti više “Žute kuće” koja njoj budi ružna sećanja i ne želi da se seća “žutih kuća”. Ona je dodala i da proteste protiv crkve organizuje opozicija, kojima je ovo agenda za izbore i da će oni još jače braniti ideju da se gradi crkva i Memorijalni centar.

Podršku gradnji verskog objekta je dala i Srpska radikalna stranka, a šef odborničke grupe Đurađ Jakšić poručio je da će insistirati i na izgradnji parohijskog doma.

“Nakon 60-70 godina od izgradnje prvih zgrada na Limanu 1 i 2, konačno je došlo vreme da se i Liman krsti i da dobije svoju parohijsku crkvu i hram. Na Limanu živi preko 30.000 ljudi, na Grbavici još najmanje 25.000, i činjenica je da novoizgrađeni hram na Grbavici, kao parohijska crkva za Grbavicu i sve Limane, ne može svojim kapacitetom da zadovolji verske i duhovne potrebe građana ova dva velika novosadska naselja”, navodi Jakšić.

Pre sednice obratio se i šef odborničke grupe Ligesocijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Robert Kolar, koji je naveo da će na sednici glasati protiv svih odluka i planova. Povodom ideje da se gradi verski objekat kod Štranda, naveo je da LSV nije ni protiv religije, ni protiv crkve, ni protiv verujućih ili protiv neverujućih, nego da su protiv gradnje objekta gde to nije predviđeno.

Pre sednice obratio se i šef odborničke grupe Ligesocijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Robert Kolar, koji je naveo da će na sednici glasati protiv svih odluka i planova. Povodom ideje da se gradi verski objekat kod Štranda, naveo je da LSV nije ni protiv religije, ni protiv crkve, ni protiv verujućih ili protiv neverujućih, nego da su protiv gradnje objekta gde to nije predviđeno.

On kaže da je prema svim planovima, kao i važećem, ovaj prostor predviđen za turističko-rekreativne sadržaje i da traže da se taj prostor tako razvije.

“Da li će to biti ista ovakva livadica ili će dobiti neko igralište, teretanu ili sličan sadržaj, ili imati neku atrakciju sa nekim omažom nekadašnjoj Žutoj kući, nešto je što treba da bude rezultat dogovora gradskih vlasti i predstavnika Mesne zajednice i stanovnika tog dela grada. Tako treba da se radi, jer je to praksa u razvijenim evropskim sistemima. Ukoliko je Gradu važno da gradi nešto na mestu gde to nije predviđeno, bolje onda da tu sagrade potreban vrtić, nego verski objekat. Razgovor sa građanima je civilizacijska tekovina, posebno jer je u pitanju prostor pored samih zgrada”, naveo je Kolar.

Na sednici se obratio i zamenik šefa odborničke grupe SPS-a Božidar Protić, koji je ocenio da ova Skupština više nema legitimitet da donosi urbanističke planove, a potom i da napušta odborničku grupu i da će do kraja mandata nastupati kao samostalni odbornik.

“Zašto se stavljaju na dnevni red u praskozorje izbornog jutra? Neko zlonameran će vam reći da pred kraj želimo nešto da provučemo, a sigurno nije tako. Vezali smo se samo za pojedine tačke, a na ove druge tačke koje su izuzetno bitne za razvoj grada, niko ne obraća pažnju, a imaćemo dalekosežne posledice kada se usvoje. Ja nisam glasnogovornik po bilo kom pitanju, po bilo kojoj tački, iz prostog razloga što mislim da o njima ne treba da raspravljamo danas, jer nismo više vlasni. Ja ne znam ko je kus i repat, niti me to interesuje, ali stalno se interesujemo za neke floskule i podele, koje nikome dobro nisu donele. Svako ima pravo da iznosi svoj stav, građani treba da se izjasne šta žele u svojoj okolini”, naveo je Protić.

Predstavnik Jedinstvene Srbije je podržao odluku i optužio opoziciju i građanske pokrete za antihrišćansko, antisrpsko delovanje i izneo niz optužbi sličnog sadržaja.

Predstavnici Nove demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, ali i Istine, nisu se oglašavali po ovom pitanju.

Članovi Pokreta Bravo pred sednicu su predali anketu u kojoj je više od 2.000 građana izrazilo stav o ideji izgradnje crkve. Po njihovim rečima, većina učesnika ankete je reklo da želi zelenu površinu.

“Želim da postavim pitanje: da li su odbornici, gradonačelnik, da li su oni postavili pitanje građanima šta oni žele? Mi se dakle ne izjašnjavamo po ovom pitanju, samo prenosimo stavove građana”, zaključio je Miran Pogačar.

Član saveta Mesne zajednice Liman Pavle Bikicki naveo je da je livada na kojoj vlast namerava da sagradi crkvu jedna od retkih preostalih poljana u tom gradskom naselju.

“Mi želimo da ta poljana ostane takva kakva jeste. Ovom prilikom bih pozvao ljude da 10. marta, u nedelju, u 11 sati, dođu na zbor građana ispred Mesne zajednice Liman. Ovo važi prvenstveno za građane sa Limana, ali su svi pozvani da nam daju podršku”, zaključio je Bikicki.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva