Početna Politika Odbornik SNS u Temerinu u sukobu interesa: Klub koji zastupa godinama dobija...

Odbornik SNS u Temerinu u sukobu interesa: Klub koji zastupa godinama dobija novac iz budžeta

0

Odbornik Srpske napredne stranke u Temerinu Imre Pete nalazi se u dokazanom sukobu interesa jer godinama sportski klub na čijem je čelu dobija novac iz budžeta opštine, utvrdila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Stonoteniski klub Temerin je od 2014. do 2018. godine iz budžeta dobio 4,4 miliona dinara, a sve dok je Pete odbornik u Skupštini opštine i zakonski je povezano lice sa predsednikom opštine i opštinskim većem, koje odlučuje o dodeli sredstava sportskim udruženjima svake godine.

Nezakonitosti je po službenoj dužnosti ustanovila Agencija za borbu protiv korupcije, koja je izrekla meru javnog objavljivanja kršenja zakona.

Postupak protiv Petea vodio se skoro godinu dana – od 20. decembra prošle godine. Agencija je zaključila da je ovaj član SNS odbornik od 10. oktobra 2014. godine i da stonoteniski klub zastupa od 2012. godine, te da je u trenutku kad je postao javni funkcioner bio u zakonskoj obavezi da prijavi sukob interesa. On to nikada nije učinio, a kako je rekao Agenciji, nije ni znao da je to morao.

Uvidom u spiskove dodele novca sportskim udruženjima proteklih godina, vidljivo je da je Stonoteniski klub Temerin, na primer, 2016. godine dobio 750.000 dinara, 2017. godine je isplaćeno 629.000 dinara, dok je 2018. godine dodeljeno 800.000 dinara.

Opštinski pravilnik o finansiranju u oblasti sporta, pritom, kaže da se nosiocu programa tj. zastupniku udruženja neće odobriti novac ako je bio u konfliktu interesa, što je ovde godinama bio slučaj. Na konkursu za dodelu novca prvobitnu odluku o raspodeli donosi komisija, a “amin” daje opštinsko veće na čelu sa predsednikom opštine, koji je u zakonskom (ali i političkom) smislu povezan sa svojim odbornikom iz klupe.

Bitno je napomenuti da je, iako to Agencija nije proveravala, pomenuti stonoteniski klub i ove godine dobio novac iz budžeta opštine i to 800.000 dinara, pokazuje javno objavljena odluka o raspodeli novca.

Izjašnjavajući se o ovim nezakonitostima, Pete nije negirao da je i dalje odbornik u opštini, ali je rekao da ne obavlja nijednu funkciju u skupštinskim odborima ili komisijama opštine. Agenciji je istakao da je “ceo život posvetio sportu i da će tako biti i ubuduće, ako i ne bude zastupnik kluba”.

Naglašava da iz opštine nije bio obavešten o eventualnoj nespojivosti javne funkcije odbornika i zakonskog zastupnika sportskog udruženja, te da bi bez odlaganja podneo ostavku na mesto zastupnika.

Uvidom u evidenciju Agencije za privredne registre, Pete je i dalje zakonski zastupnik ovog udruženja.

Ističe da je svestan mogućnosti kršenja zakona, ali napominje da mu nije bila namera da za klub ili sebe obezbedi bilo kakvu korist. S druge strane, u Agenciji za borbu protiv korupcije izričiti su da je zakon jasan i da je postojala mogućnost da Pete, ukoliko želi, utiče na raspodelu novca, time stvori sebi pogodnost i ugrozi javni interes građana Temerina.

Agencija za borbu protiv korupcije je u svom odlučivanju u ovom slučaju cenila njegove navode, ali oni nisu uticali na donošenje odluke. Pete sada ima pravo da se žali na ovu odluku Agencije.

Izvor: 021
Foto: Pixabay