Početna Politika PIK otkrio nedostatke u dve predate liste, dat rok od 48 sati...

PIK otkrio nedostatke u dve predate liste, dat rok od 48 sati za otklanjanje istih

0

Pokrajinska izborna komisija naložila je listi Borisa Tadića, Saše Radulovića i Ane Pejić “Dobro jutro Srbijo”, ali i koaliciji “Vojvođani”, okupljenoj oko LSV-a, da u roku od 48 sati otkloni uočene nepravilnosti.

Koalicija “Dobro jutro Srbijo” podnela je izbornu listu sa izjavama podrške 4.402 birača u nedelju, 26. novembra.

Prema nalazima PIK, postoje smetnje za njeno proglašenje.

Od podnosilaca liste traži se da za svakog kandidata za poslanike Skupštine Vojvodine pod rednim brojem od 1 do 50 dostave potvrde o izbornom pravu, da za kandidata Miroslava Mrežana iz Kikinde dostave važeću očitanu ličnu kartu, da za kandidatkinju Aleksandru Petkanić iz Zrenjanina dostave pisanu saglasnost da prihvata kandidaturu za poslanicu, a nedostaje i najmanje 40 pravno valjanih izjava birača koji podržavaju ovu listu.

Kad se uklone svi nepravilni potpisi građana, dolazi se do ukupno 3.960 valjanih izjava od potrebnih 4.000 za podnošenje izborne liste.

“Ako podnosilac izborne liste u roku od 48 sati od objavljivanja ovog zaključka na veb-prezentaciji Pokrajinske izborne komisije ne otkloni nedostatke izborne liste na koje se ukazuje ovim zaključkom, Pokrajinska izborna komisija će doneti rešenje kojim će odbiti da proglasi podnetu izbornu listu”, navodi se u rešenju PIK.

Članovi Komisije ukazuju da za kandidatkinju Aleksandru Petkanić postoje dve pismene saglasnosti, ali su potpisane u različitim mestima i imaju očigledno različite potpise kandidatkinje.

Uočeno je da 25 potpisa podrške nisu valjani jer nedostaju određeni podaci (poput potpisa, obrasca, pečata overitelja…), da je 278 osoba ranije podržalo drugu izbornu listu, da 163 osobe nemaju prebivalište u Vojvodini, a kod jedne osobe nije ispravno upisan JMBG.

Izborna lista Vojvođana pod nazivom “Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš” predata je Pokrajinskoj izbornoj komisiji u nedelju, 26. novembra, sa izjavom podrške 4.735 birača.

Međutim, nedostaje potpis na saglasnost kandidatkinje za poslanicu Skupštine Vojvodine Kristine Šućurović i potrebno je dostaviti njenu pisanu saglasnost.

Ukoliko LSV to ne učini u datom roku, lista neće biti proglašena.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: PIK