Početna Politika Stranka Istina za potpunu legalizaciju kanabisa

Stranka Istina za potpunu legalizaciju kanabisa

0

U sklopu akcije “Pogledaj se u oči, pa se suoči”, kojom se stranka Istina predstavlja pred nastupajuće lokalne izbore, Novosađani su juče imali priliku da se upoznaju sa sedam drugačijih kreacija od onih na koje su inače navikli, a njihova posebnost ogleda se u tome što im je glavni sastav konoplja.

“Kreacije” su prošetale sedam aktivistkinja stranke u centru Novog Sada, kako bi ukazali na, tvrde, brojne mogućnosti koje se mogu dobiti ukoliko bi potpuno legalizovali konoplju.

– To je jedina biljka koja može u isto vreme da leči, nahrani, da krov nad glavom i oblači. Njenim uzgojem, prodajom, pa i izvozom, možemo podići ekonomiju, poljoprivredu i brojne druge industrijske grane, ali i podstaći turistički potencijal. To opet otvara mogućnost stvaranja potrebe za novim radnim mestima, u različitim obrazovnim sferama, te i ostanak mladih u Srbiji, pa i njihov povratak na sela, ne bi li im ponovo udahnuli život i mladost. Isto tako, legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe, pomogli bismo da se uspostavi mogućnost uvođenja kanabisa u terapije i lečenja, koji se u svetu pokazao kao pozitivan izbor. Pacijenti se više ne bi hapsili kao teški kriminalci, ukoliko bi im se pristup leku zakonski omogućio – kazala je predsednica stranke Istina Ivana Vujasin.

Ona dodaje da bi se legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe pomoglo uspostavljanje mogućnosti uvođenja ove biljke u terapije i lečenja.

– Ujedno, pacijenti se više ne bi hapsili kao teški kriminalci, ukoliko bi im se pristup leku zakonski omogućio. Mi smo odlučili i obećali da ćemo da pokrećemo tabu teme za naše društvo i to one koje su opšte prisutne, a svi okreću glavu na drugu stranu na sam pomen, između ostalog i legalizacije kanabisa, ne želeći da čuju istinu. Odlučili smo da naše društvo, simbolično rečeno, “nateramo” da pogleda u pravom smeru. Kanabis je u velikom broju zemalja u svetu legalizovan, evropski parlament i Svetska zdravstvena organizacija su ga prihvatili kao legalan lek. Od konoplje može da se napravi 50.000 različitih proizvoda, ni manje ni više nego potpuno ekološki prihvatljivih. Bioplastika, bigorivo, negativan karbonski otisak, samo su neke od koristi koje daje gajenje konoplje. Polazimo od ubeđenja da naše društvo treba da bude u korak sa celim svetom i da se različitosti moraju uvažavati, a ne žigosati. Stoga se pitamo: Zašto opet mi, kao država moramo biti među konzervativnim zemljama, koje teško prihvataju i usvajaju nove tokove i istinite vrednosti – navodi Vujasin.

Tokom performansa centrom Novog Sada šetalo je sedam aktivistkinja koje su izazvale pozornost prolaznika. Kako saopštavaju u ovoj stranci, zainteresovanost je bila neočekivana po pitanju konoplje, dok većina nije ni znala šta ona sve može.

Iz Istine poručuju da su ponosni na to što su ljudi masovno prilazili štandu, interesovali se i sa oduševljenjem prihvatali ideju o legalizaciji. Takođe navode i da broj 7 simbolično predstavlja broj pod kojim se stranka Istina kandidovala na lokalnim izborima.

Lokalni izbori se održavaju 21. juna, kada i pokrajinski, odnosno parlamentarni.

Izvor: 021
Foto: istina.org.rs