Početna Politika Vlada zabranila izjave o koronavirusu: Obaveštavanje vrši samo Krizni štab

Vlada zabranila izjave o koronavirusu: Obaveštavanje vrši samo Krizni štab

0

Vlada Srbije donela je odluku da je za sve informacije u vezi sa koronavirusom isključivo zadužen Кrizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić.

“Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab”, navodi se u Zaključku Vlade od 28. marta, a koji je objavljenom u Službenom glasniku od utorka.

U Zaključku se kaže da svi gradonačelnici, predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave sve informacije u vezi sa novim virusom u njihovim mestima šalju isključivo i samo Kriznom štabu.

Isto treba da rade i sve zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Vlada upozorava da se sva obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama data od strane “neovlašćenih lica” ne mogu smatrati “tačnim i proverenim”, a prema onima koji takva obaveštenja daju moguća je primena “propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja”.

Inače, Krizni štab za Covid -19 uputio je građanima Srbije upozorenje putem SMS poruke pretplatnicima mobilne telefonije kod MTS-a. U poruci upozoravaju da je situacija sa širenjem virusa korona dramatična i da se približavamo italijanskom scenariju.

– Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 – navedeno je u poruci.

S druge strane, sinoć je društvenim mrežama kružila informacija da će večeras biti uveden 24-časovni karantin, kao i da će građani dobijati SMS poruku odobrenja za izlazak na ulicu. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović napisao je na Tviteru da ta informacija nije tačna, te da policija radi na utvrđivanju identiteta osobe koja širi tu lažnu vest.

Pojedini građani sadržaj poruke dobijene putem SMS-a ocenili su kao uznemirujući.

Izvor: N1, novisad.com
Foto: Printscreen