Početna Politika Vulin traži smenu direktora Doma u Veterniku

Vulin traži smenu direktora Doma u Veterniku

0

Porodica-Olivera-Ivanovica-02

Ministarstvo rada će predložiti Pokrajinskom sekretarijatu smenu direktora Doma u Veterniku Zorana Arbutine, nakon što je jedan štićenik u četvrtak izgubio život u požaru, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ministar je naveo da će njegov resor to zatražiti na osnovu dobijenog zapisnika i izveštaja o jučerašnjoj tragediji.

– Nadležne inspekcijske službe meni su danas predale odgovarajući izveštaj i mogu da vam kažem da su dva vaspitača suspendovana, njihova suspenzija trajaće dok se ne završi disciplinski postupak, a nakon što se završe i odgovarajući izveštaji koje radi MUP, Tužilaštvo će odlučiti da li postoje elementi krivične odgovornosti i da li će se goniti za još nešto – rekao je Vulin Tanjugu.

Podsetio je da je Dom u Veterniku osnovan od strane AP Vojvodine i nadležnost za njegovo vođenje, kao i kadrovska rešenja nalaze se u Pokrajinskom sekretarijatu.

– Ali svejedno, naš predlog je da se direktor smeni i da se brojne preporuke koje smo slali tokom godina iza nas, uvaže i da se ozbiljno pristupi promeni uslova rada u Veterniku – istakao je ministar.

Podvukao je da su inspekcije ustanovile da su postojale određene nepravilnosti koje su dovele do tog slučaja, kao i da su neke od njih bile prepoznate od strane organa Ministarstva i da je upozoreno na njih.

– Ali nažalost, naše preporuke nisu se poštovale i ponavaljam, Dom u Veterniku nije u našoj nadležnosti, ali to ne znači da mi na bilo koji način ne tražimo odgovornost za one koji su svojim činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do ove tragedije – jasan je Vulin.

U požaru koji je izbio u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, poginuo je štićenik star 22 godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Media Centar Beograd