Početna Sport Dejana Bačko osvojila zlato na Svetskom paratekvondo prvenstvu u Turskoj

Dejana Bačko osvojila zlato na Svetskom paratekvondo prvenstvu u Turskoj

0

Članica novosadskog Tekvondo kluba “Gitros” Dejana Bačko osvojila je juče zlatnu medalju na Svetskom paratekvondo prvenstvu u Antaliji u Turskoj.

U finalu je pobedila Ruskinju Sakinat Magomedovu. Trijumfovala je u kategoriji K41 – 49 kilograma.

Na takmičenju je učestvovalo 400 takmičara iz 69 zemalja, što pokazuje značaj postignutog rezultata, naglašava za 021.rs trener šampionke Aleksandar Andrevski.

“Posle mnogo godina trenerskog posla, danas sam ostvario san o kojem sigurno mašta svaki trener. Osećanja su prejaka i ne popuštaju me već ceo dan. Rezultat nije došao sam po sebi, već je produkt dugoročnog planiranja i u njemu je učestvovao kompletan trenerski kadar tekvondo kluba “Gitros”, uz podršku tekvondo asocijacije Srbije, grada Novog Sada, gradske uprave za sport i omladinu, pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i drugih. Uz našu Dejanu, želim da naglasim i uspeh ostalih članova paratekvondo reprezentacije Srbije, koji nas sve zajedno u poslednjih nekoliko godina čine jednom od najuspešnijih zemalja u svetu”, naglasio je juče trener Dejane Bačko.

Uz nekoliko prethodnih medalja, poput prošlogodišnjeg zlata na Evropskom paratekvondo prvenstvu u Plovdivu, Dejana ovu vidi kao najznačajniju, jer je prvi put dostigla svetsko zlato.

“Izuzetno sam srećna zbog postignutog uspeha u Antaliji. Svetsko zlato je zaista veliko, što me čini izuzetno ponosnom i radosnom. Drago mi je da sam pokazala da sam broj jedan u svetu i naravno u Evropi. Želela bih da se zahvalim svom treneru i klubu “Gitros”, koji su verovali u mene. Ova medalja je za mog trenera, koji je sav svoj trud usmerio ka ovom cilju”, izjavila je nova svetska šampionka sveta.

Svestrana umetnica koja slika nogama i ustima, jer je rođena bez ruku, Dejana Bačko je i pre tri godine bila državna prvakinja u paratekvondou i vicešampionka Evrope. Umetnica za divljenje koja slika nogama do sada je izlagala u nekoliko gradova regiona. Studentkinja je Akademije umetnosti, a pored slikanja bavi se vajarstvom. Do sada je naslikala preko 500 radova, a najčešće slika mrtvu prirodu, portrete i pejzaže.

Pored Dejane, reprezentativci Tekvondo asocijacije Srbije osvojili su još četiri medalje prvog takmičarskog dana: dva srebra i dve bronze. Danijela Jovanović i Marija Mičev iz Antalije se vraćaju sa vicešampionskim zvanjem. Minja Jandrić i Violeta Todorov na Svetskom prvenstvu osvojile su bronzu. Ivan Petrovski ostvario je plasman na peto mesto u formama.

Izvor: 021.rs
Foto: Tekvondo klub “Gitros”